Trump a helyzet eszkalálásával növelné újraválasztási esélyét

2020. június 2. 17:15 2020. jún. 2. 17:15

Polgárháborúra nem számít, de nagyon hangsúlyozottan komolynak és veszélyesnek tartja az Egyesült Államokban kialakult helyzetet Avar János. Az Amerikai-szakértő szerint Donald Trump az, aki szítja a kedélyeket – s teszi ezt már évek óta –, hiszen minél élesebb a helyzet, annál többet nyerhet ő, mivel az növelheti az esélyeit a közelgő elnökválasztáson. Avar attól nem tart, hogy Trump ismét nyer, de attól nagyon is, hogy mit csinálnak a hívei – köztük a komoly  fegyverekkel rendelkező fajvédők –, ha veszít.

Napról napra eszkalálódik a helyzet az Egyesült Államokban, azóta, hogy Minneapolisban, április 28-án rendőri intézkedés közben egy fehér tiszt brutálisan meggyilkolta a színes bőrű George Floydot. Napról napra egyre több amerikai városban mind nagyobb tömegek vonultak az utcákra, tiltakozva a fegyvertelen fekete férfi erőszakos halála miatt. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy legalább negyven városban rendeltek el kijárási tilalmat, 23 államban és a fővárosban, Washington D.C.-ben kivezényelték a Nemzeti Gárdát. A Fehér Ház közelében is óriási megmozdulások voltak,  volt egy pont, amikor a hírek szerint az elnököt bunkerbe terelték.

Trump a zavargásokat csakis a baloldali, antifasiszta radikálisoknak tulajdonítja, holott a szélsőjobboldali fajvédők is tudatosan szítják a kedélyeket. S Trump  ahelyett, hogy csitítaná a kedélyeket, folyamatosan tovább hergeli az embereket, a hadsereg bevetésével fenyegetőzik, s provokálja a tüntetőket. Ki tudja, mi fog történni annak hatására, hogy tegnap a rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel lőtte a Fehér Ház közelében békésen tüntető embereket, nem sokkal azelőtt, hogy Trump gyalog elsétált egy közeli templomba. De nem imádkozni, hanem fotóztatni magát a templom előtt egy teátrálisan felmutatott bibliával. 

Egyértelműen látszik, hogy Trump rájátszik az emberek jó részében mélyen gyökerező faji előítéletekre, Avar szerint ez nem véletlen, hiszen csak neki lehet jó, ha faji színezetet kapnak a mostani események, amivel azt remélné elérni, hogy az ő oldalára álljanak a fehér amerikaiak, legalább az alacsonyabb képzettségűek. Már csak azért is, mert Trump minden felmérés szerint vesztésre áll. Totálisan elrontotta a koronavírus-járvány kezelést, több tízezren haltak meg „feleslegesen”, csak azért, mert későn lépett. Óriási a munkanélküliség – negyven milliós a táboruk –, feketék, fehérek egyaránt vannak köztük, s az elkeseredett emberek  mindenre készek. A rendkívüli helyzetet kezelni kellene, de ő képtelen rá.

„A helyzet nagyon veszélyes, mert ha ilyen körülmények között valaki rájátszik a fekete-fehér ellentétekre, az akár még be is jöhet” – hangsúlyozza Avar, aki szerint az azért bizonytalansági tényező az elnök számára, hogy Trump politikájával pont a szegény fehér melósokon nem segített.

Nem is az a veszély Avar szerint hogy Trump nyer, hanem az, hogy mi fog történni, miután veszít. Nem azért, mert ez presztízskérdés a számára, annál sokkal nagyobb számára a tét. Ugyanis ha veszít, akkor komoly bajba kerül. Ha kikerült a Fehér Házból, a New York-i államügyész korrupciós ügyeiért el fogja kapni, elnöki kegyelmet pedig nem kaphat, mivel ez állami és nem szövetségi ügy. Ezért Trump mindenre kész lesz.

Ezért tehát tovább szítja a helyzetet – szögezte le ismét, egy példát említve: próbálja hergelni a zömmel demokrata kormányzókat keményebb fellépésre a párt komoly szavazóbázisát jelentő afro-amerikaiakkal, mit sem törődve a társadalmi megbékéléssel. „De ez az ember eleve éveken keresztül szisztematikusan arra biztatta a rendőröket, hogy durván lépjenek fel a demonstrálók ellen”. S hát rájátszik a fehér félelmekre amiatt, hogy – számítások szerint 20-25 év múlva – már csak a legnagyobb kisebbség lesznek a mai többségükhöz képest az országban.

Felvetésünkre, hogy érdekes asszociációként Orbán és az ő hergelése (például a cigányok ellen, vagy éppen a Sorosozás) jut az ember eszébe, Avar azt mondta: „Az USA-ban – de a világon másutt is, Magyarországon például – fasizmus light veszélyével állunk szemben”. 

Ezzel együtt is, szerinte polgárháború nem lesz, de az biztos, hogy az Egyesült Államok ma a polgárháborús szakadékszélén táncol.

Forrás: hirklikk.hu