„Ügyes” – mondhatnánk Orbánnak

2020. május 15. 17:46 2020. máj. 15. 17:46

Elemzők szerint Orbán Viktor most elvétette a lépést. Hiába dobta be Varga Juditot, hogy helyettesítse, az eljárási szabályok miatt az Európai Parlament elnöke rá volt kíváncsi, mással nem érte be. Orbán Sassolinak ugyan azt üzente, hogy minden idegszálával a járvány elleni védekezésre összpontosít, ezért nem tud elmenni Brüsszelbe, egy nappal később mégis kitette a lábát az országból.

Belgrádba repült, hogy találkozzon Vucic szerb kormányfővel, ahogy ő mondta azért, hogy „biztassák egymást”. Brüsszelbe 1 óra 25 perc, Belgrádba 55 perc alatt lehet eljutni repülővel Budapestről. Most nem volt fontos a miniszterelnök számára a járvány elleni védekezés? Azon a félórán, amennyivel hosszabb a brüsszeli út, aligha múlt bármi is. Aligha tévedek, ha azt gondolom, hogy Orbán nem akart szembesülni a rá zúduló vádakkal, a kokikkal és a sallerokkal, ahogy Gyurcsány fogalmazott tegnap.

Nem hiányzott neki most egy brüsszeli balhé, s minthogy Varga Judit minisztert nem engedték felszólalni, nyugodtan mondhatták: ez egy koncepciós per, ahol már előre megírták az ítéletet. A miniszterelnök viszont úgy dönthetett, hogy már a látszatra sem ad: ezért elutazott Belgrádba.

Az egyszerű magyar állampolgár hogyan értékelje ezt az orbáni lépést? Egyik nap a járványügyi védekezés miatt nem tudott külföldre menni, egy napra rá viszont simán elutazik? Nem mondott volna igazat tegnap, vagy már hirtelen olyan jól állunk, hogy ma néhány órára itt hagyhatta az országot?

Bizonyára akadnak, akik ezt értik. Nemcsak ezt a pálfordulást, hanem azt is, amit Belgrádban mondott: reméli, május végén a kormány visszaadhatja a különleges felhatalmazást a Parlamentnek. Miközben most azt mondja Orbán Viktor, hogy ha a Parlament visszakapja a felhatalmazást, akkor „mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért", valójában arról van szó, hogy a miniszterelnök rádöbbent: Európa mértékadó politikai erői komolyan ellene fordultak.

Hogyan lehet kivédeni egy majdani újabb vitát a „diktatórikus” témában? Úgy, hogy megszünteti a rendeleti kormányzást. Május végén majd okafogyottá válik. Sok szüksége már amúgy sincs rá, amit el akart érni, elérte, lásd többek között Göd tönkretételét, Józsefváros és Ferencváros megkopasztását.

A többit pedig majd elvégzi a kétharmad, a 133 bátor ember.

Forrás: hirklikk.hu