Ügyes, ravasz hazugság, hogy Orbán a magas árakért a szankciókat teszi felelőssé

2022. szeptember 22. 14:54 2022. szept. 22. 14:54

​​​​​​​„Egy szó, sőt, egy betű sem igaz belőle, csupán egy nagyon ügyes és ravasz húzás” – így értékelte Mellár Tamás a miniszterelnök fejtegetését, miszerint az infláció a felére csökkenne, ha megszüntetnék a szankciókat. Orbán Viktor nyilvánvalóan nem akarja megszavazni a Donbászban az oroszok által tervezett népszavazások miatt formálódó új uniós szankciókat, mégpedig a magyarok érdekére hivatkozva – mondta a parlamenti képviselő, utalva arra az elterjedt véleményekre, miszerint Putyin zsarolja Orbánt. „Tudjuk, hogy Orbán elkötelezettje az oroszoknak és nyilvánvalóan ezért hoz ilyen döntéseket, az azonban egyértelmű, hogy ez nem Magyarországnak, hanem alapvetően Orbánnak áll csak az érdekében” – magyarázta.

Mint arról – a Magyar Nemzet információi alapján – a Hírklikk is beszámolt, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén Balatonalmádiban Orbán arra kérte frakciója tagjait: mindent tegyenek meg azért, hogy Európa legkésőbb az év végén visszavonja az Oroszország elleni szankciókat. Ezt azzal indokolta, hogy ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön felére csökkennének, hogy az infláció is. 

Nem nehéz tetten érni egy új propagandakampányt: már több kormányzati ember – például Gulyás Gergely kancelláriaminiszter – is többször tette felelőssé az uniós szankciókat a kétszámjegyű, és egyre növekvő inflációért. Ez jól hangzik, de vajon igaz-e? Mellár Tamást, a Párbeszéd parlamenti képviselőjét, korábbi statisztikai hivatali elnököt kérdeztük.

Ebből egy szó sem igaz, sőt, továbbmegyek: egy betű sem” – szögezte le a szakértő. Ha megnézzük az adatokat, akkor azt látjuk, hogy a magyar inflációt alapvetően a túlfűtött gazdaság idézte elő és okozza. Hiszen – éppen az üzemanyagár-sapka és az augusztusig nem megemelt lakossági energiaárak miatt – nem gyűrűzött be a szankciókra és/vagy a háborúra ráfogható magasabb energiaár– mutatott rá. 

A kétszámjegyű infláció a szankcióktól és energiaártól függetlenül alakult ki, az nyilván a belső keresleti nyomás következménye, nem véletlen, hogy az élelemiszerárak emelkedtek horrorisztikus módon” – állapította meg. Az is erre utal, hogy az építőiparban is hatalmas konjunktúra és nagy központi kereslet volt az elmúlt időszakban.

Ha a szankciók megszűnnének és az energiaárak mérséklődnének, csak annyi lehetne 

Orbánék haszna, hogy az ársapkákat könnyebben tudnák elengedni – vélekedett Mellár Tamás, aki szerint nem jelentene nagy sokkot sem a gazdaság, sem a társadalom számára, ha az üzemanyag ára teljesen visszakerülne a piaci kategóriába. Sőt, az infláció szempontjából sem lenne számottevő.

Orbánék beismerésben vannak a hatalmas mennyiségű és mértékű beruházás visszafogásával, amit Lázár János építésügyi miniszterre bíztak – tett hozzá. Emlékeztetett rá, tízezer milliárd forintnyi beruházást világítanak át, 2100 milliárnak megfelelő beruházást pedig már le is állítottak. Ha valóban a szankciók okoznák az inflációt, akkor nem kellene beruházásokat leállítani – húzta alá Mellár Tamás, aki szerint nyilvánvaló, hogy van egy komoly beruházási nyomás, ami alapvetően az építőiparra koncentrál.

Az orbáni narratívába persze belefér, hogy nem volt választási költségvetés, nincs túlfűtött magyar gazdaság, csak a háború és a szankciók miatt kerültünk ebbe a helyzetbe” – mutatott rá. Pedig ha megnézzük az infláció szerkezetét nyugaton, akkor azt látjuk, hogy az energiaárak emelkednek a legdinamikusabban, a többi tételnél jóval mérsékeltebb a fogyasztói árak drágulásának az üteme. Mindeközben azonban nálunk az energiaárak nem emelkedtek olyan mértékben – amúgy az adminisztratív korlátozások miatt. Egyetértve felvetésünkkel, leszögezte: az üzemanyagsapka eltörlése a nem lakossági szektorokban (kivéve a taxisokat) természetesen hatott a szolgáltatások árára, de kisebb mértékben.

Keserű igazságot mondott ki, amikor azt fejtegette, hogy bármilyen fájdalmas is, nálunk az infláció mérséklődésére akkor lehet majd csak számítani, ha lanyhul a kereslet, aminek egyik eleme a beruházások csökkenése, ez azonban munkanélküliséggel járhat együtt, ami a lakosság számára további problémákat okozna. „A helyzet tehát messze nem olyan egyszerű, ahogy Orbánék mondogatják, s hogy a probléma megoldódna azzal, ha elengednék a szankciókat” – szögezte le.

S hogy mire lenne szükség? Amikor ilyen erőteljes az inflációs nyomás, akkor antiinflációs politika kellene – válaszolta kérdésünkre. Jelentősen csökkenteni kellene az aggregált keresletet és – fájó módon – a nominál béreket is korlátozni kellene annak érdekében, hogy ne alakuljon ki bér-ár spirál. Még egy fontos elemre is felhívta a figyelmet: az inflációs nyomás mérséklése érdekében is szükség lenne a megegyezésre az Európai Unióval. 

Orbánnak ez a mostani bejelentése mindenesetre megint egy nagyon ügyes és ravasz húzás” – mondta Mellár, aki szerint nyilvánvalóan a Donbászban az oroszok által tervezett népszavazások miatt formálódó új uniós szankciókkal akar már eleve szembe helyezkedni a kormány, nem akarja azokat megszavazni, mégpedig a magyarok érdekére hivatkozva, holott szó nincs erről, nem ettől fog mérséklődni az infláció. „Tudjuk, hogy Orbán elkötelezettje az oroszoknak és nyilvánvalóan ezért hoz ilyen döntéseket, amelyek – ez egyértelmű – nem Magyarországnak állnak az érdekében, hanem alapvetően Orbán Viktornak” – szögezte le. Szerinte nagyjából lehet is ismerni ennek a valószínű okát, ami nem más, mint az, hogy az oroszok adtak pénzt Orbánnak, azt szépen ledokumentálták és azóta ezzel zsarolja Putyin Orbánt. 

Simicska állítása

Kijött a száján ez a mondat, amit én soha nem tudok megbocsátani, ami nekem hazaárulással ér fel, hogy megveszi azt nekem a Roszatom. Én pedig hazaárulásban nem veszek részt” – mesélte Simicska Lajos az Orbánnal történt szakítása után azzal kapcsolatban, hogy a korábbi harcostársa azt mondta neki: ha a médiabirodalom kiépítéséhez kell az RTL Klub, meg kell venni és majd az oroszok adják rá a pénzt.