Ügyészi engedély nélkül kutakodhat a rendőrség a NAV adataiban

2020. április 1. 07:28 2020. ápr. 1. 07:28

Nem sokat várt a kormány a kedd éjfélkor rászállt jogokkal, máris átírt egy rakat jogszabályt a járványügyi vészhelyzet idejére. „A nyomozó hatóság és a  rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve, valamint a rendőrség terrorizmust elhárító szerve az ügyészség engedélye nélkül is kérhet adatszolgáltatást az adóhatóságtól és a vámhatóságtól” – ezt is tartalmazza az a kormányrendelet, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Eddig az ilyen kérésekhez legalább ügyészi engedély kellett.

Felfüggesztették a bíróságokon és az ügyészségen is az álláspályázatokat. Annak a bírósági vezetőnek, akinek a vészhelyzet alatt jár le a megbízatása, az. a rendkívüli helyzet végéig meghosszabbodik. A polgári perekben ha valamely fél meghallgatása elengedhetetlenül szükséges, akkor nyilatkozatát írásban szerzik be, vagy telekommunikációs eszköz segítségével. De lehetőség van arra is, hogy egyetlen tárgyalási nap nélkül, kizárólag az írásban benyújtott anyagok alapján szülessen egy jogvitában ítélet. 

A büntetőeljárásokat első fokú ítéletig egyes bírók fogják hozni. Mellőzheti a büntetőbíróság a sértett, illetve a tanú kihallgatását, ha a büntetőeljárás során hang, vagy képfelvétel készült azokról. Jelentős változás az is, hogy eddig a legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel járó bűncselekmény ügyében tárgyalás mellőzésével büntető határozattal zárhatta le az ügyet a bíróság, de ezt most nyolc évre emelték és alkalmazható ez a lehetőség a folyamatban lévő ügyekre is. 

Szünetelni fognak a magánvádas eljárások, illetve  pótmagánvádas ügyek sem indulhatnak, a folyamatban lévőket pedig a veszélyhelyzet végéig fel kell függeszteni. 

Forrás: hirklikk.hu