Új rekord: csaknem 102 ezren szavaztak pénteken az előválasztáson

2021. október 16. 12:22 2021. okt. 16. 12:22

Az Országos Előválasztási Bizottság közleménye szerint pénteken ismét megdőlt a rekord: csaknem 102 ezren vettek részt az előválasztáson.

Sátrakban 78 471, míg online 23 525 voksot adtak le, ez 101 996 szavazatot jelent összesen. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Az összesített részvétel hat nap után 543.585 fő.

Az új szavazók száma is tovább nőtt. Már több mint 166 ezer olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben még nem. Az előválasztás két fordulójában összesen 800 ezer választópolgár élt az előválasztáson a választójogával – közölték az előválasztás hivatalos Facebook oldalán.

Az előválasztás szombat estig tart, addig lehet szavazni arról, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló szavazópolgárok videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat. Ekkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója. Az online szavazatokat fizikailag is rögzítik. A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat ma éjjel szállítják fel a vidéki urnatároló helyiségekből Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik el a szavazatszámlálás. Végeredmény a közlemény szerint vasárnap késő éjjel várható.

Forrás: Facebook