Ujhelyi: az EU-nak szüksége van saját gyógyszergyári kapacitásra

2021. február 10. 12:30 2021. feb. 10. 12:30

Az Európai Uniónak szüksége van saját egészségügyi-gyógyszergyári kapacitásra, nem lehet kiszolgáltatott a fejlettebb háttériparral rendelkező földrészeknek - jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője online tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

Ujhelyi István kiemelte: az általa szorgalmazott európai egészségügyi unió egyik fontos célkitűzése - a betegbiztonság és a minőségi ellátás garantálása mellett - az európai egészségipar megteremtése.
    

Az oltóanyagellátás késlekedése miatt "azért alakult most ki a politikai egymásra mutogatás, mert a vakcinagyárak egy része nem tudta azt a kapacitást kiszolgálni, amire az európai szerződésekben kötelezettséget vállaltak az első hónapban" - fogalmazott.
    

Közölte: a magyar kormány "sportot űz" abból, hogy Brüsszelt hibáztatja a vakcinabeszerzés lassúsága miatt.
    

A politikus hozzátette: a magyarországi vakcinabeszerzés részleteinek megismerésére közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes minisztériumokhoz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.
    

Az uniós beszerzést egy olyan irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát - mondta Ujhelyi István.
    

A politikus emiatt arra vár választ a kormánytól, hogy ki képviselte az Orbán-kabinetet az uniós tárgyalásokon, emelt-e a magyar kormány kifogást az uniós beszerzés részletei miatt. Azt is tudni akarja, hogy melyik kormányzati szerv a felelős azokért az egyedi megállapodásokért, amelyeket az oltóanyaggyártókkal kellett kötni a szállítási és logisztikai részletek rendezése érdekében.     Arra is kíváncsi, hogy melyik vakcinából milyen mennyiséget és milyen szállítási határidővel rendelt meg a magyar kormány, illetve ezek leszállítása során felvetődött-e már késlekedés, vagy hiányos szállítás.
    

Ha igen, akkor a kormány milyen lépéseket tett a gyártócégekkel szemben, milyen jogi garanciák vannak arra, hogy a magyar kormány által leadott igények teljesülnek? - tette fel a kérdést.
    

"Közösen kell rákényszerítenünk a gyártókat arra, hogy a lekötött 2,5 milliárd vakcinát mihamarabb leszállítsák Európának. A magyar kormány feladata emellett, hogy tisztességesen, átlátható módon és biztonságosan megszervezze az oltást Magyarországon" - mondta Ujhelyi István.

Forrás: MTI