Ujhelyi: októberben lehet újra pályázni az ingyenes InterRail-bérletekre

2021. július 21. 12:09 2021. júl. 21. 12:09

Október 12-én nyitja meg az Európai Bizottság azt a kéthetes pályázati időszakot, amely során ismét ingyenes InterRail-bérletekre jelentkezhetnek az európai – köztük a magyar – tizennyolc éves fiatalok – jelentette be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az uniós program mentora.

Idén mintegy hatvanezer bérletet fognak szétosztani a jelentkezők között, ebből több mint 1100 jut a magyar nyerteseknek. A lehetőségre minden évben azok pályázhatnak, akik abban az adott esztendőben töltik be a nagykorúságukat, vagyis a tizennyolcadik életévüket. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A Covid-járvány miatt tavaly kényszerűségből elmaradt pályázati fordulót is idén pótolják, így azok is jelentkezhetnek majd, akik 2020-ban a pandémia miatt kimaradtak a programból. Azok a fiatalok pedig, akik 2019-ben nyertek ingyenes InterRail-bérletet, de a Covid-korlátozások miatt nem tudták „leutazni” a bérletet, a megnyújtott határidőnek köszönhetően, egészen 2022 szeptember végéig felhasználhatják a vonatjegyeket.

Ez is érdekelhet: Önt is felháborítja a Pegasusgate? Itt követelheti a vizsgálatot!

A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot elsőként Ujhelyi István karolta fel és támogatta a megvalósulásig, amelyben jelentős szerepet játszott később Manfred Weber EPP-frakcióelnök és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos is.

A program pilot-időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint 70 ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre csaknem tízszeres volt a túljelentkezés, a program pedig számos elismerést, például európai nívó-díjat is elnyert. Az EU következő hétéves költségvetésében az ingyenes InterRail-bérletprogram (DiscoverEU néven) immár saját büdzsét kapott az Erasmus+ keretében, így a következő években is biztosított a jövője.

„Kétségkívül ez az Európai Unió egyik legprogresszívebb és legtöbb bővítési lehetőséget rejtő programja, büszke vagyok arra, hogy részese lehettem a megvalósításának és mentora lehetek a fejlesztésének is” – fogalmazott Ujhelyi István,

 

 

emlékeztetve: számtalan alkalommal szorgalmazta már a magyar kormánynál, hogy legyen partnere a programnak és legyen Magyarország az első olyan európai tagállam, amely az állami költségvetés terhére biztosítja minden évben a tizennyolcadik életévüket akkor betöltő összes fiatal ingyenes vonatbérletét. Ez az MSZP politikusa szerint mintegy 9 milliárd forintba kerülne évente. Ujhelyi hozzátette: kezdeményezéséhez több magyarországi város és település már csatlakozott, így például Ajka és Veszprém saját költségvetésükből vásároltak és biztosítottak ingyen vonatbérleteket a helyi fiataloknak.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!