Ujhelyi: hazugságot terjeszt a Magosz és az Agrárkamara

2019. március 9. 09:47 2019. márc. 9. 09:47

A következő hónapokban fog eldőlni, hogyan fog majd kinézni az Európai Unió következő hétéves költségvetése. Most a miniszterelnöknek a magyar érdekekért kellene küzdenie, nem pedig a saját pártcsaládjával viaskodnia – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

„Orbán Viktornak most nem az lenne a dolga, hogy a saját felebarátaival, és a jobboldali politikusokkal azon vitatkozzék (…), hogy benn maradhat-e az Európa-párti Néppártban vagy kisodródik az Európa-ellenes szélsőjobboldali, neofasiszta szervezetek közé, hanem a miniszterelnöknek az lenne a dolga, hogy megküzdjön a magyar gazdákért, a magyar egészségügyért, a magyar oktatásért, a magyar tudományos szféráért, az innovációért, az iparpolitikáért. De nem ezt teszi. És ezért fogalmaztam úgy, hogy a cselekvőképessége, az érdekérvényesítő képessége most már a nullához közelít” – fejtette ki.

Azért nagyon veszélyes a mostani helyzet – „nem tudom, hogy minek szurkoljak: hogy benntartsák vagy kiközösítsék”, mondta – mert Orbán a leghírhedtebb Európa-ellenes politikai erőkkel akar szövetségre lépni. „Mindegyiknek deklarált célja az Európai Unió lebontása.”

Az előző magyar kormányok és maga Magyarország kivívta, hogy az EU milliárdokkal támogatja az építkezéseinket, a beruházásainkat, „Magyarországot, önt és az összes magyar állampolgárt. De ezt kockáztatja Orbán Viktor” – mondta az MSZP EP-kampányfőnöke. Az Orbán-rendszer, „amit felépített itt saját maga körül és a mi országunkból, az összeférhetetlen az Európai Unióval. Ezért sodródik ő kijjebb és kijjebb.” S nemcsak a saját tagságát kockáztatja az Európa-párti Néppártban, hanem Magyarország tagságát is az Európai Unióban.

„Megkérdezem azt: ha most csak felmerülne, hogy Magyarország tagságát felfüggesszék az Európai Unióban, akkor megijednénk, ön meg én? Szerintem megijednénk, mert az (…) több generációra megpecsételhetné az ország sorsát.”

Azt mondta: országjárása során, az MSZP EP-kampányához aktivistákat és szavazatszámlálókat toborozva, nagyon nagy érdeklődést tapasztalt az igaz beszéd iránt. „Én a miértünk izgulóknak mondom, (…) hogy elképesztően sokan jönnek a rendezvényeinkre. Még akkor is, ha egy kistelepülésen csak egy fél órára van meghirdetve egy piaci sarki találkozó, akkor is annyian jönnek el, amit én nem nagyon láttam mostanában.” Mindenkit az érdekel, vajon el tudja-e végre dönteni a magyarság, hogy Európát vagy Orbánisztánt választja.

Ezen a körúton derült ki számára az is, hogy a Magosz és az Agrárkamara, „a Fidesz fiókszervezetei, akiknek a képviselői a Fidesz-frakcióban ülnek a parlamentben”, azt a hazugságot terjesztik, és aláírásokat gyűjtenek ez ellen, hogy azért fogunk kevesebbet kapni az agrárbüdzséből az uniótól, mert a migrációra többet kell költeni. „Elképesztő hazugság” – mondta Ujhelyi.

A valóság az, hogy bár valóban volt olyan előterjesztés, hogy a következő hétéves büdzsében csökkenjen a közös agrártámogatási keret, ezt az európai képviselők nem fogadták el.

Helyette megszavazták a keret változatlan mértékű fenntartását. A Fidesz azonban ennél a szavazásnál tartózkodott.

Miután láthatóan egyre kisebb a miniszterelnök érdekérvényesítő képessége és nem tud a magyar gazdák érdekében küzdeni az Európai Unióban, „ehhez képest inkább küldjék el nekem ezeket az aláírásokat, amiket gyűjtött a Magosz, mert én viszont, benn, a szocialista frakció tagjaként, meg fogok tudni azért küzdeni, hogy a magyar gazdálkodók megkapják azt a pénzt, ami jár nekik.” – mondta Ujhelyi.