Újra lesz magyar nyelvű adása a Deutsche Welle-nek!

2021. február 22. 12:56 2021. feb. 22. 12:56

Az elmúlt években többször bukkantak fel olyan hírek, hogy a Deutsche Welle ismét magyar nyelvű adással fog jelentkezni. A konkét döntést a vezetők, szerkesztők rendre cáfolták, elismerve, hogy zajlanak ilyen jellegű beszélgetések. Most azonban Peter Limbourg, a DW főigazgatója az RBB médiapodcastjában mondta el, hogy már lépéseket tesznek, tettek – írja a Szabad Pécs.

 

A Deutsche Welle jelenleg is több tucat nyelven készít hírműsorokat. Az elmúlt években erősítették jelenlétüket a régiónkban. Akkor is felmerült a magyar tartalmak kínálata, de végül nem valósult meg. Korábban már sugárzott a DW magyar nyelven rádióműsort: egészen az 1960-as évektől az 1990-esekig.

Peter Limbourg elmondta, hogy azért is döntöttek a magyar tartalmak gyártása mellett, mert egyáltalán nem javult az elmúlt években a magyar média helyzete. (Ezzel a Klubrádióra is utalt, amiről szintén ebben az adásbán Váradi Júlia beszélt.) „Egy európai országról van szó, ahol veszélyben van a média sokszínűsége, és a független, kritikus sajtó nyomás alatt van, ezért úgy gondoltuk, hogy itt – akárcsak Lengyelországban – van dolga a Deutsche Wellének is” – mondta a főigazgató. Azt is hangsúlyozta, hogy a szervezeten belül, önálló, szakmai döntés született, amit egyeztettek a vezetőséggel is. Hozzátette, hogy egy ilyen döntés nem a szövetségi kormány hatásköre, ugyanakkor a lépést pozitívan értékelték.

A céljuk a magyar média sokszínűségének javítása, amit tényekre alapuló tájékoztatással szeretnének elérni. Példaként említette, hogy az európai történésekről szeretnének valós képet adni. Peter Limbourg olyan, a magyar médiában szerinte kevésbe tárgyalt témákat is említett mint az emberi, kisebségi jogok, LGBTQ témák.

Az igazgató azt is elmondta, hogy fokozatosan indítanak, már dolgoznak is magyar nyelvű tartalmakon. Ezek első körben videós anyagok lesznek, várhatóan március végén pedig magyar nyelvű YouTube-csatornát indítanak. Lépésről-lépésre haladnak, és a DW-nél keletkező rengeteg tartalom közül egyre több lesz magyarul is elérhető.

Forrás: Szabad Pécs