Utolértük Naurut

2022. május 23. 15:20 2022. máj. 23. 15:20

Bár Ausztria nagyobb falatnak ígérkezik, és Lázár János is csak 2030-ra ígérte, hogy fejlettségben utolérjük, azért már most is vannak sikereink. A Pápua Új-Guineához közeli Naurut már beértük, ugyanis idáig ez a távoli ország volt az egyetlen, ahol az egészségügyet a belügyminiszter felügyelte. Mostantól mi, magyarok is követjük Nauru példáját. Nem lennénk meglepve, ha kiderülne, hogy a magyar és a naurui nép rokonsága sokkal régebbi eredetű, mint azt eddig gondoltuk.

Nem kell legyinteni, főleg nem lesajnálni Naurut, mert annak ellenére, hogy idáig nem sokat hallottunk róla, nem holmi banánköztársaságról, hanem komoly országról van szó. Nemcsak azért, mert az Egyenlítőtől délre található, Mikronéziában, a Csendes-óceán nyugati medencéjében, hanem azért is, mert területe mintegy 21 négyzetkilométer és hozzávetőlegesen 13 ezer lakosa van. 

Nauru államformája népképviseleti demokratikus köztársaság, amelynek élén az államfő áll, aki egyben a kormány vezetője is. A parlament 18 tagú, a kormány hét főből áll. Az összevont belügyi és egészségügyi tárcát egy Isabella Dageago nevű asszonyság tölti be, aki végzettségét tekintve ápoló, így van némi egészségügyi gyakorlata. Kérdés persze, hogy a belügyminiszterséggel járó feladatok tekintetében van-e kellő jártassága.

Nauru sportélete ugyan nem túl jelentős, ebből kifolyólag az ország mintegy 95 százaléka túlsúlyos – ezen a téren kétségtelenül előbbre tartanak, mint mi. Viszont, szemben velünk, legnépszerűbb és egyben legsikeresebb sportáguk a súlyemelés. Eddig négy olimpián vettek részt, a 2008-as pekingi olimpián induló versenyzőjük, a hatszoros óceániai bajnok Itte Detenamo a 105 kg-os súlycsoportban szakításban 175 kg-os eredménnyel a 9., lökésben 210 kg-os eredménnyel a 10. lett.

Stadionjaik számáról sajnos nincsenek információink, mint ahogy azt sem lehet tudni, hogy Nauruban vannak-e gázszerelők, és ha igen, ez a szakma ott is annyira jól jövedelmező foglalkozás-e, mint Magyarországon.

Szóval, ezt az országot értük utol, legalábbis, ami a belügyi és az egészségügyi ágazat összevonását illeti. Szerencsére, mi, magyarok tudunk mértéket tartani, Pintér Sándor belügyminiszter például a bizottsági meghallgatásán jelezte is, hogy ő biztosan nem fog operálni. Ezzel sokakat megnyugtatott, azt viszont továbbra sem tudni, hogyha nem sikerül növelni az orvosok számát, akkor ki fog operálni.

Ez persze még a jövő zenéje, egyelőre örüljünk annak, hogy egy kedvező éghajlatú, tengerrel is rendelkező országgal – nem vették el tőlük a tengerüket – kerültünk egy szintre, sőt, olimpikonjaink számát tekintve meg is előzzük őket.

Ausztria utolérése tényleg nehezebb diónak ígérkezik, de mi nem ismerünk lehetetlent. Ha a nemzet összefog, akkor minden megtörténhet. Még az is, hogy Szijjártó Péter hamarosan Nauruba utazik, átad valamit, megnyit egy konzulátust, miközben méltatja a két nép évszázadokra visszanyúló, örök és megbonthatatlan barátságát.

Forrás: hirklikk.hu