Vajda Zoltán: a fideszes úthenger nem fogja meghallani az ellenzék módosító javaslatait

2023. január 29. 07:25 2023. jan. 29. 07:25

Az elmúlt 32 évben nem csak arra nem volt példa, hogy rendeleti úton elfogadott költségvetése legyen hazánknak, de arra sem, hogy a büdzsé tervezetét ne vitték volna a parlament elé. Ezt még a Kádár-rendszerben is megtették – emlékeztetett a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Vajda Zoltán, a parlament költségvetési bizottságának MSZP-s elnöke. Hozzátette, a legutóbbi bizottsági ülésen, amelyet éppen azért hívott össze, hogy tájékozódjanak az új költségvetésről, kicsi, bár érdemi elmozdulást látott, mert arról beszélt a felelős államtitkár, hogy valós vita lehet a témáról.

„A semminél azért több értelme van egy ilyen ülésnek, már az is, hogy vitázunk” – mondta a szocialista politikus Sebes György kérdésére, hogy van-e hozadéka egy olyan tanácskozásnak, amelyen egy rendeletben már közzétett döntésről beszélgetnek.

Vajda Zoltán úgy fogalmazott, butaság volt, hogy tavaly nyáron elfogadták a költségvetést. „Amikor stabilabb világ van, akkor sem jó ez, de amikor ennyire változik a makrokörnyezet, itt a háború is, akkor minden európai kultúrállam valamikor decemberben – minél közelebb a hatálybalépéshez – fogadja el a költségvetést. De a fideszes többség áterőltetett egy olyan büdzsét, amelyben az inflációt 5,1 százalékra tervezték, a gazdasági növekedést pedig 4,2 százalékra, aztán elkezdtek improvizálni a fideszes kollégák és tavaly december 29-én rendeletben adták közre a 2023-as évre szóló változatot.”

A bizottsági elnök szerint az is hiba volt, hogy a testület ülésére a meghívott Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a költségvetésért felelős, nem ment el, hanem elküldte maga helyett Banai Péter Benő államtitkárt. „Őt személyében nem kritizálom, mert vele lehet vitázni. Ő érdemben válaszol a kérdésekre és nem kimazsolázza, hogy melyikre szeretne válaszolni és melyikre nem.”

Annyit mondott Banai, hogy mielőtt a plenáris ülés tárgyalja a büdzsét, akkor jön el a miniszter a bizottsági ülésre – tette hozzá a szocialista politikus. Emlékeztetett, jó esetben február 27-én indul a parlament következő ülésszaka, a költségvetés elfogadása pedig négy-öt hetes folyamat. Tehát lehet, hogy már áprilisba nyúlva fogja a parlamenti többség elfogadni azt a költségvetést, amely január elsejétől hatályban van.

„Hiába lesznek esetleg módosító javaslatok, a fideszes úthenger azt fogja elfogadni, amit ők akarnak, de, ha a parlament kihagyásával fogadták volna el a büdzsét, az biztos, hogy drámai hatású lett volna.”

Egy gazdasági kifejezést mindenkinek meg kell tanulnia: ez a stagfláció, amely a stagnálás és az infláció szóból ered – tért át a közgazdász-politikus a magyar gazdasági helyzetre. Szerinte ördögi helyzetbe került Magyarország a nulla százalék körüli gazdasági növekedéssel. „Technikai értelemben egyértelműen recesszióban van Magyarország, mert a ’22-es harmadik negyedév recessziós volt, csökkent a gazdaság teljesítőképessége és még nem ismertek a negyedik negyedéves eredmények. Ha azok is recessziósak lesznek, akkor az recessziót jelent, hiszen a definíció alapján, ha két egymást követő negyedév teljesítménye negatív, akkor recesszióról beszélünk.”

Sem a fiskális, sem a monetáris politika nem tudja ebből kirángatni az országot, mert egymás ellen hatnak – figyelmeztetett. Hozzátette, el kell ismerni, hogy a gazdaságra a háborúnak is van hatása, nagyon nehéz a világgazdasági helyzet, de amikor szankciós és háborús inflációról beszélnek, akkor arra is emlékezni kell, hogy az infláció már 2021 végén is emelkedett, az ársapkának becézett hatósági árakat ’21 őszén vezették be és akkor még nem volt háború – utalt a kormányzati retorikára. 

Az élelmiszerinflációval kapcsolatban Vajda Zoltán elismételte azt az MSZP-s javaslatot, hogy az Európában legmagasabb áfát el kellene törölni, vagy legalább minimálisra csökkenteni a széles körben használt élelmiszereknél, ez pedig azonnal levinné az árakat. „Erre mondja a Fidesz, hogy azt a kereskedők beépítenék az árakba, de látjuk, hogy milyen éles piaci versenyhelyzet van, állandóan egymást figyelik a kereskedők és az átmenne az árakba. Kapásból ötödével csökkennének az árak. Ott van még a kiskereskedelmi különadó, amit bevezettek és azt egy az egyben ráterhelik a vásárlókra, így valójában nem is 27, hanem 31 százalékos az áfa Magyarországon.”

A politikus reagált Matolcsy György kritikájára is, amely a parlament gazdasági bizottságának még egyik tavalyi ülésén hangzott el. „Amit mondott, azzal tartalmilag egyetértek, de azzal nem, hogy a jegybank elnöke egy nyilvános ülésen azt mondja, hogy ott vagyunk a világ 3-5 legsebezhetőbb országa között. Ez felelőtlenség.” Viszont meggyőződése, hogy ez nem színjáték volt Matolcsy részéről, saját jegyzeteiből beszélt és látható volt, hogy a fideszes képviselők megrökönyödve és felháborodottan hallgatták – fogalmazott Vajda Zoltán a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

Forrás: hirklikk.hu