Vakcina ügyben nincs alku

2021. január 16. 05:56 2021. jan. 16. 05:56

Kökény Mihály szerint a kínai vakcinákkal nem az a baj, hogy kínaiak, hanem az, hogy európai engedélyezésre nem nyújtották be azokat, nem ismert, hogy megfelelnek-e az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)  biztonsági és hatékonysági követelményeinek. Az lehet, hogy sokakat beoltottak már kínai és orosz oltóanyaggal, de nyilvánvalóan vannak kockázatok, amelyeknek a mibenlétét sem azok az országok, ahol ezeket alkalmazták, sem mi nem ismerjük. Ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy csak olyan védőoltást vegyen fel, amely rendelkezik az EMA engedélyével. S, hogy Orbán miért szorgalmazza annyira a kínai vakcinák beszerzését, mikor Magyarország a maga 1 százalékos átoltottságával az európai középmezőnyben van? A volt egészségügyi miniszter szerint politikai megfontolásokból, de azt sem zárja ki, hogy ez a fajta kommunikáció már része a 2022-es választási kampánynak.

- Alapvetően mi a különbség a kínai és a Pfízer és más, az EU által megrendelt vakcinák között? Melyik mennyire biztonságos?

- A biztonságot illetően csak a Pfízer és a Moderna vakcinákról lehet nyilatkozni, mert ezeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte. Alaposan tanulmányozták a dokumentációkat, a gyártók bemutatták az eredményeket, és azokat megfelelőnek találták. Tudjuk azt, hogy 95 százalékos hatékonyságúak. A kínai vakcinák közül - mert több is van , az a Sinopharm gyógyszercégtől származó vakcina, amiről szó van. A különbség a különböző vakcinák között az, hogy a Pfízer és a Moderna is a koronavírus egy genetikai kódrészletét tartalmazza, ezt juttatják be  a szervezetbe, és ezzel késztetik arra, hogy a vírus ellen ellenanyagot termeljen. A kínaik inaktivált vírust juttatnak a szervezetbe, ez egy hagyományosabb technika. Elölt vírusrészecskéket tartalmazó vakcinát adnak. Mind a kettő lehet hatékony, csakhogy a kínai vakcinát európai engedélyezésre nem nyújtották be, nem ismert, hogy megfelel-e az Európai Gyógyszerügynökség biztonsági és hatékonysági követelményeinek. Ennek ellenére a fejlődő országokban, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten alkalmazzák, de arról, hogy milyen hatékonysággal, nagyon eltérő információk vannak. A probléma tehát az, hogy a kínai vakcinák dokumentációja nem ismert. Lehet, hogy a kínaiak eljutnak odáig, hogy az Európai Gyógyszerügynökségnek is benyújtják a dokumentációt, és ha az megfelelőnek minősül, akkor a kínai vakcinát is lehet alkalmazni. Nem az a baj vele, hogy kínai, hanem az, hogy nem nyújtották be a Magyarországon is engedélyezésre jogosult Európai Gyógyszerügynökséghez.

- Mennyi ideig tartana az engedélyezése?

- Azt, hogy az engedélyezés mennyi ideig tartana, nem lehet megmondani, mert sok mindentől, például a dokumentáció összeszedettségétől függ.  Azt viszont lehet tudni, hogy az Európai Unióban van két engedélyezett vakcina, a Pfízer és a Moderna, a hírek szerint a harmadiknál, az Oxford-AstraZeneca angol-svéd vakcinánál a vizsgálat már zajlik, és január utolsó napjaiban megkaphatja az EMA engedélyt. Akkor az uniós elosztási terv szerint Magyarországra is az eddigi szállítmányoknál nagyobb számban érkezhet. Ez megnöveli majd a Magyarországra jutó, és lakosságszám arányosan az unióban elosztott vakcinamennyiséget. Más vakcinák engedélyeztetése is folyamatban van, az unió a Johnson & Johnson és más cégeknél is lekötött már vakcinákat kisebb-nagyobb mennyiségekben, amelyek az engedélyeztetés után szintén nem nélkülözik majd a hatékonysági és biztonsági követelmények rendkívül szigorú véleményezését.

- Orbán Viktor január 15-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hazánkban  összesen 105 728 ember kaphatta meg az első oltását a Pfizer, illetve a Moderna vakcinájával, az egészségügyben dolgozók és az idősotthonokban lévők között. Az átoltottság milyen Magyarországon?

- A nemzetközi statisztikákból az derül ki, hogy 1000 emberre nézve Magyarországon durván 10 ember kaphatta meg az első oltást, a teljes lakosságszámban nézve ez 1 százalékos átoltottság. Ezzel mi az EU középmezőnyébe tartozunk. Franciaországban, Ausztriában és Szlovákiában kisebb az átoltottság, mi körülbelül ott tartunk, ahol Németország, Dánia pedig előrébb van nálunk. De azért van nálunk némi ellentmondás a dologban, mert míg Orbán folyamatosan arról beszél, hogy milyen lassan haladunk, nem oltunk eleget, addig ma az operatív törzs sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt mondta, hogy nagyon jól halad az oltás. Magyarországon nem is azzal van baj, hogy mennyi oltóanyag érkezik, hanem azzal, hogy rendkívül rossz a tájékoztatás, a regisztrációval kapcsolatos problémák is állandóan előtérbe kerülnek, még az oltásra kijelölt csoportok bejelentkeztetése is rendkívül nehézkesen halad.

- Orbán Viktor azt is mondta, hogyha a brüsszeli tempót követjük, csak a nyár végére, vagy őszre olthatunk be annyi embert, hogy feloldhassuk a korlátozásokat.

- Ez csúsztatás, mert, ha a többi vakcina rendelkezésre áll majd, akkor nem heti 40-50 ezer vakcinát kapunk – bár az sem kevés – hanem többet. Igaz, a magyar gyakorlat szerint  ahány embert beoltottak, ugyanannyi vakcinát eltesznek a második oltására. Mintha attól tartanának, hogy valami miatt leállnának a szállítások. Ezt én az eddigi tapasztalatok, a megkötött szerződések ismeretében elképzelhetetlennek tartom. Februártól az OxfordZeneca, és más vakcinák is forgalomba kerülnek, sőt a Pfízer a kisebb  cégek gyárait ellátja a technológiával, és már azokban is fognak vakcinát gyártani. Tehát az uniós országokba hetente érkező vakcinaszállítmány fokozatosan növekedni fog, több forrásból, és egyre nagyobb sebességgel érkezik majd. De a miniszterelnöki megnyilatkozás ezzel nem számol, vagy nem akar számolni, csak a mostani helyzetből akart kiindulni. Ő csak a kínai vagy az orosz vakcinákat említi, és azt, hogy ez a magyar hatóságok engedélyeztetésétől függ.

- Hát, ez az, de miért?

Ez külön érdekes történet. A szabály az, hogy az EU országaiban az új gyógyszereket - és ez a vakcinákra is vonatkozik -, az Európai Gyógyszerügynökség központilag engedélyezteti. Emellett lehetséges úgynevezett ideiglenes és kivételes, határozott időre szóló forgalomba hozatali engedély kiadása, vagy megadható ideiglenes hozzáférhetővé tétel, sőt, még klinikai vizsgálat engedélyezése is szóba jöhet, valamint az úgynevezett engedélyezés előtti gyógyszeralkalmazás. Ezeket az uniós szabályok is ismerik, de meghatározott időre, úgynevezett vészhelyzeti körülmények között adhatók meg. Ilyen esetekben azonban bármi történik az így alkalmazott gyógyszer miatt, mindennemű felelősség - a kártérítéstől kezdve az anyagi felelőségig -, az engedélyező ország hatóságát, jelen esetben a magyar államot terheli. Míg az olyan közös engedélyezések kapcsán, mint például az Európai Gyógyszerügynökségé, ez a felelősség a gyártó cégre hárul. Orbán ma reggel elmondott szavaiból úgy tűnik, mintha a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetre (OGYÉI) valamiféle nyomás hárulna, hogy ezt az úgynevezett ideiglenes engedélyt ki kell adni. Hozzáteszem, a vészhelyzeti engedélyezést egyetlen uniós ország egyetlen Covid-vakcina esetén sem alkalmazta, mert mindenhol az uniós megállapodás szerinti utat kívánják követni. Egyébként ismereteim szerint mióta uniós tagok vagyunk, az OGYÉI  sem engedélyezett új innovatív készítményeket, gyógyszereket vagy vakcinákat külön.

- Orbán Viktor az MTI tudósítása szerint azt mondta, kínai vakcinát tömegesen is tud szerezni Magyarország, ehhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság is engedélyezze azt. Reméli, a hatóság néhány napon belül egyértelmű választ ad. Kérhet ilyet a miniszterelnök?

- Orbán mindig elmegy a falig. Én nagyon rossz dolognak tartom, ha a politika a maga hatalmi érdekei mentén mintha hatást gyakorolna független szakmai intézményekre, és ebben a mondatban implicite ez benne van. Nagyon rossz szájíze van, és semmiképp nem fogja elősegíteni a vakcinák iránti bizalmat. Ez a bizalmatlanság pedig még akkor is megmarad, ha hetek, hónapok múlva a vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség alkalmasnak ítéli. A történelemből tudunk példákat mondani arra, amikor egy magát mindenhatónak képzelő vezető zenészeknek adott tanácsot, hogyan komponálják meg a szimfóniát, vagy épp a nyelvtudományban, a genetikában tette ugyanezt. Letűnt időket idéz, amikor egy jogász végzettségű politikus miniszterelnök járványtani vagy gyógyszerengedélyezési kérdésekben mond véleményt.

- Lehet, hogy Orbánék azért kardoskodnak a kínai vakcinák mellett, mert olcsóbbak?

- Ezt én nem tudom. Nem tudom, hogy a kínaiak mit kérnek a vakcináért, és ezekről az üzletekről sose tudunk meg többet. De önmagában már az is elég furcsa, hogy - akárcsak a lélegeztetőgépeknél – itt is a semmiféle ilyen típusú hatáskörrel nem rendelkező, nem hozzáértő külgazdasági és külügyminiszter kapta a megbízást a vakcinabeszerzések felügyeletének ellátására. Akkor minek van egészségügyért felelős államtitkárság, vagy maga az Emmi? Képtelenség, hogy a külügyminiszter tárgyal ezekben a kérdésekben.

- Azt is mondta a miniszterelnök, hogy a következő csoport, akiket szintén oltani fognak, a 60 év feletti krónikus betegek lesznek. Ez több mint 1,7 millió embert jelent, akiket a kínai vakcinákkal nagyon hamar be lehetne oltani. Nincs ennek olyan íze, mintha az időseket odadobnák a kínai vakcinákkal való beoltáshoz „kísérleti nyúlnak”?

- Én erre nagy önfegyelemmel csak azt tudom mondani, és mindenkinek azt tanácsolni, hogy olyan védőoltást vegyen fel, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével. Ez az, ami az EU-ban elvárt, egyelőre Magyarországon kívül mind a 26 Európai Uniós ország ezen az úton halad. Csak az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyásával rendelkező vakcinákat alkalmazzák, és nem engednek olyan csábításnak, hogy a még be nem fejezett teszteléseket menet közben próbálják komplettálni. Ilyen nincs. Én megpróbálok semmit se feltételezni arról, hogy mi van e mögött, csak azt látom, - nyilván  politikai megfontolásokból - van egyfajta hihetetlen igyekezet arra, hogy bebizonyítsuk,  igenis, mi jobbak vagyunk, és a brüsszeli bürokrácián túllépve és felülemelkedve mi jobban meg tudjuk védeni a lakosságot. De az ember azt sem zárja ki, hogy ez a fajta kommunikáció már része a 2022-es választási kampánynak. A politikai szándékot érzékelem. Csak abban bízom, ha egyfajta úgynevezett vészhelyzeti engedélyezésre sor kerül Magyarországon, akkor a felelős szakemberek rendkívül lelkiismeretesen, és az összes, az Európai Unióban is előírt szabályt fogják alkalmazni.

- De megtehetik-e az idősek, hogy azt mondják, nem kérünk az orosz vagy kínai oltásból?

- Persze, hogy megtehetik. Megkérdezhetik, hogy milyen az a vakcina, amivel be akarják őket oltani.

- Igen, de, ha ezt megteszik, mi lesz annak a következménye? Hátrébb sorolják őket, vagy egyáltalán nem kapnak oltást?

- Ezt én nem tudom megmondani. Sajnos, némi megalapozottsággal, de sok szempontból bennünk vannak ezek a félelmek, de még egyszer mondom, a szakmai előírásokat figyelembe véve csak hatékony, biztonságos vakcinát ajánlanak az embereknek. Az lehet, hogy sokakat beoltottak már kínai és orosz oltóanyaggal, de nyilvánvalóan vannak kockázatok, amelyeknek a mibenlétét sem azok az országok, ahol ezeket alkalmazták, sem mi nem ismerjük. Egyébként a joggal igényelt gyorsaság mellett nem lehet figyelmen kívül hagyni a biztonsági, hatékonysági szempontokat.

- Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos arra kérte a tagállamokat, ne tárgyaljanak külön a vakcinagyártókkal, péntek reggel azt is mondta: meghal minden nap több mint száz magyar ember, „nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy én mit csináljak”. Mit gondol erről?

- Először is egy miniszterelnöknek tudni kéne már, hogy Sztella Kiriakídisz ciprusi és nem görög. Egyébként a biztos a tájékoztatójában arról beszélt, abban van megállapodás, hogy a tagállamok külön-külön nem tárgyalnak olyan gyártókkal, amelyek benne vannak az európai elosztási tervben. Tehát külön alkuk nincsenek. Magyarországon valóban sok ember meghal a fertőzések számához képest is, de annak nyilvánvalóan más okai vannak. Egyszer érdemes lesz végiggondolni miért is volt magas a halálozás más országokhoz képest, de annak semmi köze az Európai Unióhoz, sokkal inkább van a magyar egészségügy állapotához. A külön gyártókkal való tárgyalásról Kiriakídisz nem beszélt. Az viszont valóban egy nagy kérdés, hogy a hatékonysági és biztonsági követelményeknek megfelelőségét tanúsító európai engedélyeztetés nélkül szabad-e surranópályán nekiindulni a megfelelő pályákon teljes körben nem teljesített vakcinák beszerzésének. Mint említettem, csak remélni tudom, hogy valóban olyan vakcina kerül forgalomba nálunk, ami ezeken a próbákon átesik. Ha akár a Sinopharm, akár bárki más megkapja ezt az engedélyt, akkor minden további nélkül lehet és kell is alkalmazni a vakcináját. A legújabb hírek szerint a Szputnyik gyártója sok bizonytalanság után úgy döntött, mégiscsak be fogják nyújtani az engedélyeztetési kérelmet a szükséges dokumentumokkal együtt az Európai Gyógyszerügynökségnek. Ha megkapják ezt az engedélyt, én jó szívvel fogom tudni ajánlani a Szputnyikot is.

Forrás: hirklikk.hu