Van olyan óvoda, ahol közmunkások vigyáznak a gyerekekre

2021. január 17. 09:44 2021. jan. 17. 09:44

Az óvodákban és a bölcsődékben a pedagógusok még inkább ki vannak téve a vírusnak, ugyanis ilyen pici gyerekekkel lehetetlen távolságot tartani.

Bár az országos statisztikák valamiért nem nyilvánosak, Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke úgy értesült, hogy sok óvodában találtak fertőzött pedagógusokat az önkormányzati és országos teszteléseken, emiatt ideiglenesen be is kellett zárni óvodákat és óvodai csoportokat is. Volt olyan összevont intézmény, ahol 14 fertőzött dolgozót találtak.

További problémát jelent, hogy maszkokat nem biztosítanak az önkormányzatok a pedagógusoknak, és vissza is utasítják, ha az intézményvezető kifejezetten kéri azokat - írja a 444.

Ha megbetegednek, akkor az amúgy is csekély fizetésüknek (pályakezdők esetében 230 ezer bruttó) csak a 60 százalékát kapják meg táppénzként, ugyanis külön bürokratikus eljárás keretében csak elbírálási kérelem alapján lehet megkapni a táppénz további 40 százalékát. Fábián Katalin azt mondja, hogy az általa megkérdezett intézményekben a mai napig senki nem kapta még meg a teljes összeget.

Egy kormányrendelettel a szakképzett óvodapedagógusok hiányát próbálták orvosolni, amiből azt lett, hogy a „a gyermekek felügyeletét, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy is elláthatja”, magyarán szakképzetlen személy is lehet a gyerekekkel, ami Fábián Katalin szerint elfogadhatatlan.

Van, ahova már a közmunkásokat küldi be az önkormányzat, hogy legyen valaki a gyerekekkel.

Forrás: 444.hu