Varga Judit harcba szólít, mert a Facebook tiltja a keresztény véleményeket

2021. január 18. 11:55 2021. jan. 18. 11:55

Az igazságügyi miniszter összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését a tech cégek „rendszerszintű visszaélései" miatt.

Varga Judit hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: az „árnyék tiltás" vagy „shadowban" azt jelenti, hogy a közösségi média-szolgáltatók titokban, politikai céllal úgy korlátozzák egy felhasználói profil láthatóságát, elérését, hogy „arról mi ne tudjunk".

„A tech cégek ezzel minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti" – fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette: e tiltás rendszerszintű gyakorlatáról nem csak a Twitter-vezérigazgatóról készült, kiszivárgott hangfelvételből lehetett értesülni. „A keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook is úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. Erről személyes tapasztalatom is van" – írta Varga Judit.

A miniszter közölte: az Igazságügyi Minisztérium a Digitális Szabadság Bizottság munkájával járul hozzá az uniós szabályozáshoz a globális tech cégekkel szemben. „A rendszerszintű visszaélések miatt viszont elképzelhető, hogy hamarabb is lépnünk kell" – írta, hozzátéve: ezért összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését, és a héten egyeztet a Gazdasági Versenyhivatal elnökével a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről.

Forrás: MTI