Varga Judit ne a sajtót okolja a válásáról megjelent hírek kapcsán, mikor a gyerekeivel készült fotókkal körbehaknizta az internetet

2021. február 15. 13:15 2021. feb. 15. 13:15

„A január végén a családunk ellen indított összehangolt sajtótámadás után, semmilyen, a magánéletünket érintő kérdésre, így a Blikkben ma megjelent cikkre sem kívánunk reagálni. Kérjük a sajtó munkatársait, hogy a privátszféránkat ne tegyék a politikai játszmák részévé és kiskorú gyermekeink védelmében tartózkodjanak a magánéletünkkel kapcsolatos híresztelésektől. Tisztelettel: Varga Judit és Magyar Péter”

Az igazságügyi miniszter asszony és a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója ezt a közleményt akkor adta ki, amikor egy újság/portál hírül adta, hogy házasságuk zátonyra futott, és útjaik elválnak. Őszinte szívvel sajnálnám, ha a hír igaz lenne, hiszen egy háromgyermekes család válsága mindenképpen rossz, egy ilyen történetből nehéz sérülésmenetesen kijönni. Igaza van a két jogászembernek: hagyják őket békén, és ne foglalkozzon a sajtó a magánéletükkel. Mindketten közismert emberek, szerepeltek/szerepelnek televízióban és rádióban egyaránt, ennek ellenére azt gondolom, hogy joguk van a privát szférájukat megvédeni.

Nem tudjuk, hogy a hír igaz vagy sem (remélem nem), de mondanivalóm szempontjából ez most nem lényeges. Tisztelve a szóban forgó házaspár magánélethez való jogát, felhívom a figyelmet arra, hogy 2021. januárjában – „Nyitott kalitkában” címmel – nagyinterjút adtak a Képmás magazinnak. Ebből megismerhetjük első találkozásuk történetét, a gyermekek vállalásával kapcsolatos örömöket és az ilyenkor szükséges feladatmegosztás részleteit is. Nagyon mélyről jövő és érzelmes mondatok is papírra kerültek: „Én az anyaságot, a hagyományosnak mondható női feladatok mellett, mindig úgy élhettem meg Péterrel, mintha egy nyitott ajtajú kalitkám lenne: tudtam, ha szeretnék kiteljesedni más területen is, akkor kirepülhetek. Péter sosem várta el tőlem, hogy feladjak bármit is abból, aki én vagyok. Ha zárva lett volna a kalitka ajtaja, akkor nem biztos, hogy annyira jól éreztem volna magam benne, így viszont mindig szívesen repültem vissza.” Őszinte, szép gondolatok, jól megfogalmazva. A férj (Magyar Péter) is megnyílik: „(De) nem akarom elhallgatni, hogy igen, agilis férfiként nehéz ez a szerep, és néha egyfajta társadalmi kísérletként tekintek magunkra: izgalmas meg szép, de miért velünk történik?(nevetnek)” Szóval a sikeres jogászházaspár az interjúban betekintést enged magánszférájukba, és sok-sok figyelemre méltó véleménnyel/sztorival gazdagítják az olvasót. Nincs ezzel semmi baj, saját döntésük alapján „álltak kötélnek”, és adtak interjút a Képmás magazinnak. Vállalták, hogy házasságuk sokak számára figyelemre méltó lehet és érdeklődésre számot tartó történetté válhat Ezzel az interjúval betekintést engedtek privát szférájukba, ami persze nem biztos, hogy végiggondolt és szerencsés döntés volt. Tudniuk kellett volna, hogy a sajtó nem csak idilli képeket, hanem szomorú családi eseményeket is közzétesz.    

Fenti rövid közleményükben a sajtótól határozottan távolságtartást kérnek, de két héttel ezelőtt éppen ők engedték közel az interjút készítő újságírót és fotóst. Ők számoltak be családi életük fontosabb korszakairól, ők nyilatkoztak jó hangulatban sorsuk alakulásáról. Ezért nehezen érthető, hogy a pozitív hangvételű, terjedelmes interjút követően, rövid időn belül már elzárkózó magatartást tanúsítanak. Jól érzékelhető az ellentmondás, még akkor is, ha a kiskorú gyermekek védelmére vonatkozó elvárásuk teljes mértékben akceptálható.

Tiszta szívből kívánom, hogy a válásról megjelent hír bizonyuljon hamisnak, és a fiatal házaspár továbbra is nagy boldogság közepette együtt nevelje fel a három gyermeket. Politikusként, közszereplőként és szülőként viszont legyenek körültekintőbbek és a történtekért ne a sajtót okolják: az újságírók ugyan melléfoghatnak, de nem lehetnek okozói egy házasság elromlásának vagy megjavulásának. Még akkor sem, ha most – esetleg fals információkat alapozva – tévedtek. Mert őszintén remélem, hogy tévedtek.

Forrás: Hírklikk / Pécsi Stop