Véget ért a puccs, a felkelők vesztettek

2016. július 16. 10:02 2016. júl. 16. 10:02

Nem jött össze a hadsereg puccskísérlete Törökországban, az Erdoganhoz hű erők hajnalra felülkerekedtek a lázadó egységeken. Az államcsínybe eddig kétszáznál is többen haltak bele, több mint 1400 fő megsebesült, és 2000-nél több katonát tartóztattak le. Erdogan isteni ajándéknak nevezte a puccsot, amellyel megtisztíthatja a hadsereget a lázadóktól.

17:35

Lincselésbe torkollott a katonák lefegyverzése július 16-án reggel az isztambuli Boszporusz-hídon, ahol néhány órával korábban a tüntetők közé lőttek a hidat elfoglaló katonai egységek. A magukat megadó katonákat a rendőrség felügyelete ellenére civilek verték meg.

Az esetről felkavaró képek láttak napvilágot, melyeket saját felelősségre tekintsenek csak meg. (444)

Ugyanakkor olyan felvétel is feltűnt a Twitteren, amely szerint a rendőrök a katonákat segítették, miután azok harcképtelenné váltak.

15:37

Egyes elszigetelt helyeken még vannak lázadó erők, görög hírforrások szerint az egyik tengerészeti bázisról sikerült elkötniük egy fregattot, amin a flotta vezetőjét tartják fogva. (444)

A puccs után elkezdett tisztogatás sem állt le, 2745 bírót függesztett föl a török legfelsőbb ítélőtábla (HSYK), mivel szerintük közük lehet a gülenista összeesküvőkhöz. (Daily Sabah)

(Fethullah Gülen hitszónok Erdogan támogatója volt sokáig, de 2013-ra megromlott a kapcsolatuk, Gülen az USA-ba emigrált. További információkat az Index cikkében olvashatnak Gülenről.)

Az Incirlik légibázist - ahol a NATO-csapatok állomásoznak, és onnan támadják az ISIS terrorszervezetet - lekapcsolták az áramforrásokról és lezárták. (Conflict News)

12:23

Binali Yildirim török miniszterelnök bejelentése szerint 265 főre emelkedett a halálos áldozatok száma, ebből 161 főt mártírnak nevezett, ami azt jelenti, ennyi áldozata lehet a karhatalmi erőknek és a civileknek. A miniszterelnök azt is közölte, hogy 1440 fő sebesült meg a puccs alatt, és 2839 katonát tartóztattak le az államcsnnyel összefüggésben. (The New York Times) Görögországban egy török katonai helikopter 8 utassal a fedélzetén szállt le egy repülőtéren a délelőtt folyamán, az utasok menedéket kértek a görög hatóságoktól. (Conflict News)

11:19

194 főre növekedett a halottak száma, 104 fő a lázadó katonákhoz, 41 a rendőri erőkhöz tartozott, 49-en civilek voltak. (Conflict News)

Ankarában és Isztambulban az al-Dzsazira tudósítói szerint nyugalom van. Az ankarai tudósító elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani.

Az Isztambul ázsiai részéről bejelentkező újságíró a dohai központú hírtévé honlapja szerint arról számolt be, hogy a török nagyváros utcái nagyon nyugodtak, a forgalom kisebb a szombaton megszokottnál. Különleges látványt csak a katonák által elhagyottan álló tankok nyújtanak. A harckocsikon rendőrök posztolnak.

A Boszporusz fölött átívelő két híd továbbra is zárva, ezért a tengerszoroson át közlekedő kompok nagyon zsúfoltak.

A dohai központú hírtévé délelőtt honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat. (MTI)

A Magyar Honvédség Bosznia-Hercegovinában állomásozó békefenntartó erői éppen hazatértek volna, azonban a török események miatt szolgálatukat meghosszabbították. A váltásuk már készenlétben áll itthon az utazásra. A több mint 200 katona hat hónapos külszolgálat után tért volna haza. A HM ugyanakkor hangsúlyozta: a helyzet Bosznia-Hercegovinában nyugodt. Hozzátették, hogy a külszolgálati feladataikat ellátó magyar katonák Törökországban (az izmiri NATO-parancsnokságon) és Bosznia-Hercegovinában is jól vannak. (MTI)

10:02

Véget ért a puccskísérlet Törökországban, hajnalra mindenhol az Erdoganhoz és az államhoz hű rendőri és egyéb karhatalmi egységek kerekedtek felül a katonaság csapatain.

A puccsot július 15-én az esti órákban kezdeményezte a török hadsereg több egysége Ankarában és Isztambulban.

Éjjeli közvetítésünket itt olvashatja.
Utóbbi városban két hidat is lezártak a felkelők, valamint elfoglalták az Atatürk nemzetközi repteret is, a fővárosban pedig hamar fegyveres harc alakult ki, amely során több kormányzati épületet (parlament, Erdogan elnöki palotája, a török hírszerzés központi épülete, rendőrkapitányságok) lövetett a hadsereg tankokról és a levegőből. A lázadó egységek emellett elfoglaltak több tévéállomást, köztük az állami TRT épületét is.

A katonaság a diktatúra kiépülésével és a terrorhelyzet nyomásával magyarázta a lépését, és kijárási tilalmat rendelt el éjfél előtt. Erdogan államelnök ugyanakkor egy telefonos bejelentkezésében arra buzdította a követőit, hogy menjenek ki az utcára és mutassák meg az erejüket.

A lépéssel az addig a hadsereg és a rendőri erők közti elszórt lövöldözésekbe így a civilek nagy tömege is bekapcsolódott, akikre több helyütt tüzet nyitottak a hadsereg puccsista egységei, miután a figyelmeztető lövésekkel nem értek el semmit. Isztambulban a Boszporusz-hídnál történt ilyen incidens, Ankarában több helyütt.

Erdogan államelnök a hajnali órákban az isztambuli Atatürk reptéren tűnt fel - melyet addigra már elfoglaltak a követői - és "isteni ajándéknak" nevezte a puccsot, mert ezzel megtisztíthatja a lázadó elemektől a hadsereget. A hadsereg ugyanis 1960-tól számolva eddig négyszer vette át a hatalmat a kormányzó pártoktól, mindig az atatürki szekuláris hagyományok védelmére hivatkozva. Erdogan és a hadsereg közt a feszültség nem új keletű, több éve húzódik.

Hajnalra egyre több helyen fegyverezték le a rendőrök a katonákat, a civilek több helyen már-már meglincselték a hadsereg lázadó egységeit, ám volt, ahol a puccsisták kemény harcokat folytattak a karhatalmi erőkkel.

A CNN Türk tévé szerkesztőségében egy videófelvételen jól látszik, a rendőrök viszonylag békésen próbálták lefegyverezni a katonákat, ami egészen addig sikeres is volt, míg meg nem érkeztek a civil tüntetők.

Július 16. reggelére azonban a legtöbb helyen már elültek a harcok, a jelentések szerint a puccs néhány órája alatt legkevesebb 90-en haltak meg, a sebesültek száma jelenleg 1154 fő körül van, és több mint 1500 katonát tartóztattak le. A halottak egy része a karhatalmi erők és a hadsereg állományába tartozik, de vannak civil áldozatok is.