Vérlázító, amit Orbán csinál

2020. április 4. 06:56 2020. ápr. 4. 06:56

Az emberek megélhetését rendeznie kell a kormánynak, és nem lehet hazardírozni a befektetők bizalmával – mondta Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

Azt mondta: a polgármesterek jogkörét korlátozó törvényt nemcsak a Szabad Városok Szövetsége, a baloldali és a „normálisabb fideszes” polgármesterek és Karácsony Gergely egyidejű, határozott ellenkezése nyomán vonta vissza a kormány, hanem külföldi gazdasági szereplőktől is kaphatott jelzéseket.

S ha a külföldi befektetők elvesztik politikai és gazdasági bizalmukat a kormányban, „egyik pillanatról a másikra” kivonhatják érdekeltségeiket, „összepakolhatnak és elmehetnek innen”.

„Ezzel nem lehet hazardírozni” – mondta Harangozó -, mert munkahelyek tömeges megszűnését okozhatja, „ráadásul a gazdaság összeomlását”.

A javaslat ellen tiltakozó európai uniós tagállamok között szerepelt Németország is, amely Magyarország legnagyobb gazdasági partnere. S azokra az elemzésekre, melyek szerint ez a törvény veszélyt jelenthet a gazdasági szereplőkre, be is zuhant a forint – emelte ki.

Feltette a kérdést: vajon miért volt szüksége a kormánynak a felhatalmazási törvényre a rendeletek útján való kormányzáshoz, amikor a Parlament jövő héten is ülésezik, és 12 új törvényről szavaz?

„Vérlázítónak” nevezte, hogy 12 benyújtott javaslat 80% a ráadásul nem a járványveszély megelőzéséről szól, hanem „kimutathatóan fideszes pártpolitikai, illetve a kormányhoz köthető oligarchák gazdasági érdekeiről”.

Sorolta is: a földtörvényben újra lehetővé teszik, hogy a fideszes és Fidesz-közeli oligarchák még több földhöz jussanak; hogy Schmidt Mária alapítványa további ingyenes ingatlanokhoz fog jutni, a Ház elé kerül a Mészáros Lőrinc cégei által építendő Belgrád-Budapest vasútvonal többmilliárdos üzlete; a Városliget visszavétele.

„Komolyan kérdezem, hogy ezek a legfontosabb dolgok ma Magyarországon? Ezek?” – kérdezte felháborodva.

„Miért nem lehet az egyszeri 500 000-ről tárgyalni a Parlamentnek? Miért nem lehet a nyugdíjak előrehozásáról tárgyalni a Parlamentben? Vagy, ami a legfontosabb lenne, a bérek állam általi kiegészítéséről tárgyalni?” – kérdezett tovább.

Kijelentette: a Magyar Szocialista Párt a lehető legjobb szakmai tudása szerint, a legjobb javaslatokkal él a kormány felé, mert az első perctől kezdve „rettenetesen komolyan” veszi a járványt.

Visszaigazolja ezt, hogy a Fidesz-kormány egyik szocialista javaslatot a másik után fogadja el, „az egy más kérdés, hogy napokkal vagy hetekkel később”.

Az e-receptek, a végrehajtások felfüggesztése és az iskolabezárások után most az egészségügyben dolgozók egyszeri 500 000 forintos juttatását „pötyögte el” a miniszterelnök, amit a szocialisták két hete naponta kértek, habár ugyanezt kérték a szociális ágazatban dolgozóknak is, akik a beteg emberek ellátásában ugyanúgy nap mint nap részt vesznek, „eszméletlen megalázó bérért”.

Elmondta: még nem tudni, hogy egyösszegű juttatást tervez a kormány, és bruttó vagy nettó lesz az összeg. Hangsúlyozta: természetesen egyetértenek a közös ellenzéki javaslattal az igazi béremelésre is e két ágazatban.

„Mi azért mondtuk ezt az egyszeri 500 000-et, egyrészt, mert kivitelezhető gyorsan, másrészt azért, mert tavaly decemberben a rendőrök megkapták, tehát nem mondhatja rá a kormány, hogy ilyen állat márpedig nincs, hiszen ők maguk ilyet már egyszer csináltak”.

Hangsúlyozta: az MSZP nem riogat, de a kormánynak valóban az emberek megélhetésével kellene foglalkoznia: „Tessék elfogadni és elhinni, hogy ha a kormány nem azzal fog foglalkozni, hogy az emberek megélhetési kérdéseit elrendezze, akkor itt heteken belül (…) tömeges éhezés lesz ebben az országban.”

Kérdezték Harangozót arról, jogászként miként értékeli, hogy az igazságügyi miniszter anyósa lenne az Országos Bírói Hivatal elnökhelyettese.

Erre azt felelte: az ízlésbeli kérdésen kívül jogi relevanciája is an a hatalmi ágak elválasztásának.

„Kis ország vagyunk, de azért ennyire nem vagyunk kicsi”; ha tényleg nem találnak más szakembert a bírósági hivatalok igazgatására, mint a kormány igazságügyért felelős miniszterének egyik közeli hozzátartozóját, „akkor az az már tényleg egy (...) operettország”.

Forrás: hirklikk.hu