Vicze-per márciusba fog folytatódni

2021. január 20. 17:03 2021. jan. 20. 17:03

Péterffy Attila, még tavaly indított személyiségi jogi pert dr. Vicze Csilla, a Civilek a Mecskeért Mozgalom szóvivője ellen, ugyanis a polgármester azt állítja, hogy Vicze Csilla megsértette a jó hírnevét, amikor azt állította a 2019-es önkormányzati kampány során, hogy a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként nagyjából 3 millió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban.

A Pécsma számolt be róla, hogy a mai tárgyaláson részt vett a felperes, azaz Péterffy Attila is.

A tárgyalás során elhangzott, hogy a polgármester álláspontja szerint Vicze Csilla az önkormányzati választási kampány idején, számos médiafelületeken állította azt, hogy Péterffy Attila a pécsi erőmű vezérigazgatójaként 3 millió tonna fát égetett el.

A bíró több kérdést is intézett Péterffy Attilának, aki felvilágosította a nagyérdeműt, hogy a „fa” kifejezés az energiagazdálkodási szakzsargonban nem létezik, ugyanis a biomassza egy szakmai kategória, amibe beletartozik a hengeres tűzifától kezdve, a faapríték és a különféle termények szalmája. Elmondása szerint, kizárólag csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó fát vehettek át az erdőgazdálkodóktól, aminek csak egy nagyon kevés része volt hengeres tűzifa. Ezt az állítást Péterffy Attila a cégtől származó számokkal is tudja bizonyítani, amit a beadványhoz hozzá is csatoltak.

A tárgyalás során felmerült több olyan szempont is, amelyek kapcsán a felperes (Péterffy Attila) és ügyvédje úgy határoztak, hogy a megfelelő jogorvoslat érdekében módosítják a keresetet. A tárgyalás ezért véget ért, és márciusban térnek vissza a bíróságra a felek a következő tárgyalásra.

Végezetül Péterffy Attila hozzátette, hogy amennyiben Vicze Csilla nyilvánosan bocsánatot kér, és megígéri, hogy a jövőben felhagy a hamis állítások terjesztésével, akkor eláll a pertől. Amire Vicze Csilla úgy reagált, hogy a Péterffy Attila közszereplő révén többet kell tűrnie.

A polgármester közben közleményt küldött a szerkesztőségünknek a mai eseményekről:

Már az önkormányzati választások kampányában fontos célkitűzésem volt, hogy az új vezetés alatt Pécs közbeszéde és közélete méltóvá váljon a város gazdag múltjához, történelmi örökségéhez. Ugyanígy kiemelt célom az is, hogy Pécs megszűnjön következmények nélküli város lenni.

Ezek az elvek vezéreltek akkor, amikor pert indítottam Vicze Csilla ellen, aki a választási kampány során egy független civil szervezet mögé bújva nagy nyilvánosság előtt valótlanul azt állította rólam, hogy bűncselekményt, környezetkárosítást követtem el. 

A célom nem az, hogy minden áron a törvény erejével bizonyítsam az igazam, és végképp nem az, hogy sértettségből, vagy önös érdekből vegyek revansot. Egészen egyszerűen azt szeretném elérni, hogy mindenki számára világossá váljon: Pécsett a kimondott szónak súlya és következménye van, akkor is, ha éppen választási kampány zajlik.

A fenti célok érdekében személyiségi jogi pert indítottam, amelyben sérelemdíj megfizetését kérem az alperestől a jó hírnevem megsértése miatt. Az ügyben szerdán délelőtt tartott tárgyalást a Pécsi Törvényszék. A polgárjogi ügy jelenleg a kezdeti, perfelvételi szakaszban tart, a következő tárgyalásig a kereset pontosítása fog megtörténni. Ez egy technikai lépés, és semmilyen tekintetben nem befolyásolja azt a célt, amiért a pert indítottam. Azt várom, hogy Vicze Csilla többet senkiről ne állítson a nyilvánosság előtt valótlanságokat.

 

Forrás: Pecsma.hu