Visszavonuló: elhalasztja a kormány a különbíróságok bevezetését

2019. május 30. 13:38

A kormány kezdeményezi az Országgyűlésnél a közigazgatási bírósági rendszer bevezetésének határidő nélküli elhalasztását - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

Közölte: noha a kormány szerint az elfogadott jogszabály megfelel az európai sztenderdeknek és a jogállamiság követelményeinek, a közigazgatási bíráskodás bevezetése olyan nemzetközi vita kereszttüzében áll, amely - a kabinet szerint alaptalanul - megkérdőjelezi a bírói függetlenséget.

Amíg megnyugtatóan nem zárhatók le ezek a viták, javasolják a rendszer bevezetésének elhalasztását, amelyről csütörtökön indítványt terjesztenek a Ház elé - tudatta.

A HVG a témában felidézte, a közigazgatási különbíróságok olyan, olyan, a kormány számára kényes ügyekkel is foglalkoztak volna, mint közérdekű adatigénylések vagy választási ügyek. A rendszer bevezetését a kormány azzal védte, hogy egyrészt sokáig része volt a magyar jogrendnek, másrészt nem fenyegeti senki a bírák függetlenségét.

A bírósági függetlenség kérdésessége és egyéb vélt hibák miatt a Magyar Helsinki Bizottság többször fogalmazott meg kritikát, a tervezetet az ENSZ Emberi Jogi Biztosa bírálta, mert az igazságügyi miniszter kezében lenne a bírák kinevezése, ami aggályos.

Forrás: MTI/HVG