10 szórakoztató tény a karácsonyról

2020. december 18. 15:18 2020. dec. 18. 15:18

Ahány ház annyi fajta karácsonyi szokás: de azt például tudtad, hogy Németországban pókhálót tesznek a fára, vagy azt, hogy valahol Spanyolországból érkezik a mikulás? Most összegyűjtöttünk nektek a nagyvilágból 10 érdekességet erről a "furcsa" ünnepről.

1. Rudolf a rénszarvas vörös orra valószínűleg a légzőrendszeri parazita fertőzésének eredménye.

Roger Highfield A karácsony fizikája – a rénszarvasok aerodinamikájától a pulyka termodinamikájáig című könyvében a többi közt egy olyan fontos kérdésre kereste a választ: hogyan lehet pirosan világító orra egy rénszarvasnak? Jó, persze a kis Rudolf eredeti történetét mindenki ismeri, és a gyors válasz, hogy eleve így született, ami miatt a többi rénszarvas először kigúnyolta, majd végül mégis megengedte neki, hogy vezesse a Mikulás szánját. Highfield szerint azonban ennél sokkal egyszerűbb, biológiai okai lehettek a piros orrú rénszarvas létezésének: a kis patás valószínűleg egy légzőszervi megbetegedés és az ezzel járó parazitafertőzés miatt lehetett különb társainál.

Forrás: unsplash

2. Hollandiában a Sinterklaas (a Mikulás holland változata) Spanyolországból érkezik, nem pedig az Északi-sarkról.

Hollandiában a Sinterklaas – a Mikulás holland változata – meglepő módon bár a karácsonyi időszakban, de nem az Északi-sarkról, hanem Spanyolországból érkezik a gyerekekhez. Sőt, nem apró, kedves manók segítik fárasztó utazásában, hanem feketére maszkírozott fiúk és lányok. Ők fel vannak hatalmazva arra, hogy ha jogosnak érzik, simán elrabolhatják a rosszul viselkedő gyermekeket, akiket csak büntetésük letöltése után visznek vissza Spanyolországba.

3. Németországban, Lengyelországban és Ukrajnában úgy vélik, hogy a pók vagy a pókháló megtalálása a karácsonyfán a szerencse hírnöke. egy legenda szerint a jászolban fekvő kis Jézus takaróját is pókok szőtték, hogy melegen tartsák a kisdedet. Egy másik szerint az első nap sugarai, amelyek a karácsonyfát érik, arannyá és ezüstté változtatják az ágak közé szőtt hálót. Így vagy úgy, a pókokkal és pókhálókkal díszített karácsonyfa elkerülhetetlenül szerencsét és jólétet jelent nekik. 

4. Két héttel karácsony előtt ez az egyik legnépszerűbb alkalom a párok szakítására

Facebook bejegyzésekből és státuszokból számított statisztikák szerint a párok nagy valószínűséggel két héttel karácsony előtt vettnek véget kapcsolatuknak. Sokan egyébként két héttel Valentin-nap után, illetve a tavaszi szünetben fejezik be kapcsolatukat. A karácsony napja a legkevésbé kedvelt nap a szakítások számára. 

5A japánok hagyományosan a KFC-ben esznek karácsonyi vacsorát. 

Bár a keresztény emberek aránya Japánban közel nulla, minden karácsonykor a gyerekek és a felnőttek a legközelebbi KFC-hez mennek, hogy egyenek egy sült csirkét.. Mindez egy sikeres „Kentucky for Christmas!” marketing kampány hatására lett népszerű 1947-ben. Először a külföldieket akarta megszólítani a kampány mely arról szólt, hogy a a KFC „karácsonyi vacsorát” kínált, amely csirkét és bort tartalmazott. Hatalmas siker után a Kentucky Fried Chicken minden évben elkezdte népszerűsíteni ezt az ajánlatot, amíg a gyorsétteremlánc nem vált szorosan összefüggésbe az ünnepi szezonnal. 

6. Az első műfenyő egyáltalán nem volt fa jellegű. Zöldre festett libatollakból hozták létre.

Az első igazi műkarácsonyfák Németország területén terjedtek el a 19. század folyamán, viszont a tollfenyő is népszerű maradt, és egészen a 20. század közepéig az igazi fenyő helyettesítőjeként szolgált.

7.  A Mikulás gumiszalagként nyújtja az időt, hogy az összes ajándékot egy éjszaka alatt eljuttassa.

Legalábbis Larry Silverberg, az Észak-Karolinai Állami Egyetem mechanikai és repülőmérnöki karának professzora szerint, akinek elméletében a Télapó relativitás felhőket alkalmaz, hogy mindössze 36 óra alatt megálljon a hozzávetőelegesen 842 millió! kéménynél világszerte. Ezek a felhők a relativitás elméletén alapulva lehetővé teszik, hogy saját idejét akár hónapokra is elhúzza, míg mi csupán pár percnek érzékeljük azokat.

8.  A „Jingle Bells” -t hálaadásra írták, nem pedig karácsonyra.

Nincs olyan, aki ne ismerné ezt a már október végétől a plázákban arcunkba tolakodó csengettyűs dalt, ami a karácsony kíméletlen közeledtét jelzi. Azt viszont szinte senki nem tudja, hogy a James Lord Pierpont által írt mű eredetileg Hálaadásra készült és “One Horse Open Sleigh” (“Egylovas nyitott szánkó”) címen futott, hogy a zeneszerző vasárnapi iskolájában a híres medfordi szánversenyekre emlékezzenek. Az azóta karácsonyi nótává avanzsált Jingle Bells érdekessége még, hogy ez volt az első olyan zeneszám, amit az űrből sugároztak a Földre, és a Gemini-6 legénysége adta elő harmonikán még 1965. december 16-án.

9. Izlandon 13 Mikulás és egy idős hölgy van, aki gyerekeket rabol. 

Az izlandi karácsony a vallás, a mesék és a folklór színes fúziója. Télapó helyett Grýla, a félig troll, félig szörny óriás asszony 13 fia (Yule Lads) látogatja a gyerekeket, akiket vagy jutalmaznak, vagy épp megbüntetnek attól függően, hogyan viselkedtek az évben. Az ünnepi időszak 13 nappal a karácsony előtt kezdődik, és minden nap a 13 Yule Lads egyike visz ajándékot a cipőkbe. A jóknak édességet és apró meglepetéseket, a rosszaknak pedig rohadó burgonyát.

10Németországban a "Heiligabend", vagyis a szenteste varázslatos idő, amikor a tiszta szívűek hallják az állatok beszélgetését.

Láthatják, hogy a folyók borrá válnak, a karácsonyfa virágai gyümölcsöt teremnek, a hegyek megnyílnak és felfedik drágaköveiket. Sőt, abban a kiváltságban is részesülnek, hogy legyenek bár a tengerek legalján, a karácsonyi csengettyűk hangját még onnan is meghallják.

 

Szerző: Bogos Csaba

Címlapkép: unsplash

Forrás: Pastbook/ Pécsi Stop