14 bemutatóval készül a Pécsi Nemzeti Színház az évadra

2018. augusztus 22. 15:28 2018. aug. 22. 15:28

14 új bemutatóval készül a 2018/19-es évadra a Pécsi Nemzeti Színház, az idén már önálló Pécsi Balettel közösen, igaz, ebből hármat már előbemutatóként láthatott a közönség. A Pécsi Balett 2019-től már a nemzeti kategóriába tartozik.

Közös sajtótájékoztatót tartott augusztus 22-én a Pécsi Nemzeti Színház és az idéntől önálló Pécsi Balett vezetősége.

Rázga Miklós, a színház igazgatója elmondta, az előző évadban még több nézőt köszönthettek a színházban (128 ezernél is többen vettek részt az előadásokon), a bérletesek száma is tovább emelkedett, az intézmény idei évad nyugodt lesz. (Mint ismert, tavaly augusztusban derült ki, hogy a város csődhelyzete miatt egy bemutató elmaradt.)

Páva Zsolt polgármester hozzátette, a Pécsi Nemzeti Színház az utóbbi években nagy fejlődésen ment át, miközben a gazdaságosságot is szem előtt tartották, é mindenben megfeleltek a nemzeti státusznak.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője a XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó (szeptember 14-19.) kapcsán elmondta, ha anno Pécs nem lett volna Európa Kulturális Fővárosa, akkor ez a tánctalálkozó sem lenne, mert 2007-10 között a város támogatta a rendezvényt. Hozzátette, az is kényelmes dolog, hogy nem kell a fővárosi utazni a táncelőadásokért, hanem azok helybe jönnek.

A művészeti vezető megemlítette, idén először vesz részt a tánctalálkozón a miskolci balett is, a társulat a Casablancával érkezik.

Uhrik Dóra, a Pécsi Balett ügyvezetője elmondta, a nagy- és kamaraszínházi bemutatók mellett lesznek szakmai jellegű műhelymunkák is a tánctalálkozón, a nemzetközi táncgálát - ahol a dán és svéd királyi balettből, valamint a jeruzsálemi balettből érkeznek szólisták többek közt - a Kodály Központban tartják majd.

Az idei évadban a Pécsi Balett három új bemutatóval készül, ebből a Rómeó és Júlia premierje a tánctalálkozón tartja premierjét. Bozsik Yvette a Csipkerózsikát fogja rendezni, decemberben pedig A diótörő című darabot újítják fel.

A tánctalálkozóról bővebben a www.tanctalalkozo.hu és a pecsibalett.hu oldalakon lehet informálódni.

Vincze Balázs még kitért a Pécsi Balett idei önállósodására is: mint elmondta, az idei egy tesztév volt, de megfeleltek a nemzeti minősítésnek, úgyhogy a balett 2019-től már nemzeti kategóriába tartozik.

Gulyás Dénes, az operatagozat vezetője elmondta, idén a tagozat a Hamupipőkét, Massenet Manonját - francia nyelven - és az évad vége felé a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen hoznak létre egy kamaraoperát, amelynek a szövegkönyve A vihar kapujában című történet lesz.

Rázga Miklós a sajtótájékoztató végén elmondta, a prózai tagozatról az előző évad végén két színész szerződött el a társulatból. Pécsre Illés Alexa érkezett, valamint hat kaposvári és négy pesti színművészetis fog dolgozni több előadásban.

Idén több rendező is érkezik a társulathoz, Anger Zsolt már visszatérő vendégként, de jön Keszég László, Czukor Balázs, valamint a k2 színháztól Benkó Bence és Fábián Péter (a társulattól két vendégművész, Piti Emőke és Horváth Szabolcs is játszani fog Mecseki tigris című darabban).

Az idei új bemutatók:

Nagyszínház:

  • Balfácánt vacsorára
  • Rómeó és Júlia (Pécsi Balett, rendező: Vincze Balázs; 2018. szeptember 14.)
  • A Montmartre-i ibolya (rendező: Méhes László; 2018. október 12.)
  • Énekes madár (rendező: Funk Iván; 2018. december 7.)
  • Manon (rendező: Gulyás Dénes; 2019. 11.)
  • A fizikusok (rendező: Keszég László; 2019. február 1.)
  • Játék a kastélyban (rendező: Méhes László; 2019. május 24.)
  • Kamaraszínház:

  • Hamupipőke (rendező: Méhes László)
  • A pokoli puncs-pancs (rendező: Kéri Kitty)
  • Edith és Marlene (rendező: Anger Zsolt; 2018. október 6.)
  • Mecseki tigris, vagy amit akartok (rendező: Benkó Bence; 2018. október 13.)
  • Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról - játék szavak nélkül (rendező: Czukor Balázs; 2018. december 1.)
  • Főfőnök (rendező: Paczolay Béla; 2019. február 8.)
  • Csipkerózsika (Pécsi Balett, rendező: Bozsik Yvette; 2019. május 25.)
  • További információkat az előadásokról, a jegy- és bérletárakról a színház honlapján lehet találni.