5 furcsa szilveszteri szokás a nagyvilágban

2021. január 1. 14:26 2021. jan. 1. 14:26

A mostani szilveszterezés jóval másabb volt mint az eddig megszokottak. Nincsenek nagy bulik, kijárási tilalom van életben és még nincs is annyi tűzijáték az égen. Amik megmaradtak viszont azok a furcsa szokások és a babonák. Ahány ország, annyi szilveszteri hagyomány. Az Újévet világszerte megünneplik az emberek, de mindenhol máshogy. Most összeszedtünk nektek 5 érdekességet ezekből, országokra lebontva.

Brazília: piros és sárga fehérnemű 

Brazíliában általános legenda, hogy az alsónemű színe befolyással van a következő évre. Ha valaki szerelmet remél az új évtől, akkor pirosba rejti szemérmét, ha pedig inkább vagyonra vágyik, akkor sárgába. Ezek a színek világszerte hasonló szimbolikus jelentéssel bírnak, de hogy miért pont a fehérneműnek kell tükröznie az ember vágyait, az rejtély.  

 

Spanyolország: csak a szőlő!

A spanyolok furcsa módon próbálnak gondoskodni a bőséges új évről. Az is egy kicsit érdekes, hogy miért éppen a szőlőevésben találták meg a szerencsés új év kulcsát, ám ennél is bizarrabb a szemek elfogyasztásához kapcsolódó rituálé. A lényeg az, hogy az ember pont 12 szem szőlőt fogyasszon el, az esztendő utolsó 12 másodpercében, természetesen szigorúan egyesével.

 

Dánia: edénytörés

 Dániában mindez a szeretet jele, sőt minél nagyobb halom törmelék köszönti az érkezőt, annál boldogabb. A dánok ugyanis december 31-én felkeresik legkedvesebb ismerőseik otthonát, és ott az ajtóhoz vagdossák háztartásuk megunt vagy csorba tányérjait, poharait, csészéit, egyszóval mindent, ami törékeny. Nem tudni miért, de ők így fejezik ki szeretetüket. 

 

Skócia: viking mód bekapcsol

A skót férfiak igazán ősi és barbár hagyománnyal köszöntik az új évet. Az arrafelé "Hogmanay"-nak nevezett viking gyökerű ünnep keretében a férfiak (és persze manapság a nők is) az utcára vonulnak, ahol menetelve, lángoló tűzgömböket csóválva fejük felett várják az éjfélt. Mindez természetesen a rossz szellemek elkergetését szolgálja, ami bőven elégséges indok ahhoz, hogy néha egy kicsit egymást is felgyújtsák közben. Kisebb hasonlóságot vélünk felvélni a busójárás és ez között. 

 

Észtország: eszetlen lakoma

Ha sokat eszel szilveszter napján, akkor nem fogsz éhezni az új évben sem. Ez egészen addig nem hangzik túl extrémnek, amíg nem áruljuk el, hogy a biztos bőség eléréséhez a tradíció szerint 12 főétel elfogyasztása (volt) szükséges, egészen az 1900-as évek elejéig. Vagy az ételek lettek nagyobbak azóta, vagy az észtek gyomra kisebb, mindenesetre az elmúlt évszázadban a hagyományos tucat "mindössze" 7 fogásra csökkent. Már az észtek sem a régik.

 

Forrás: worldstrides/ Pécsi Stop