700 év után felülvizsgálják a Dante ellen hozott halálos ítéletet

2021. február 5. 17:33 2021. feb. 5. 17:33

Dante Alighieri (1265-1321) utódai indítványára felülvizsgálják a 700 éve Firenzében hozott halálos ítéletet.

Az olasz költő leszármazottja, Sperello di Serego Alighieri szeretné felgöngyölni az ügyet. Nem jogi értelemben vett, valódi perről van szó, sokkal inkább az ítélet „szellemi felülvizsgálatáról" – mondta Alessandro Traversi ügyész, a felülvizsgálat előkészítője.

A színpadi előadás keretében megvalósuló „eljárást" a firenzei ügyvédi kamara tanácsának támogatásával tartják a tervek szerint május 21-én. Felszólal Sperello di Serego Alighieri, valamint a Dante elítélésében részt vett Cante de Gabrielli leszármazottja, Cante de Gabrielli da Gubbio is.

 

Az Isteni színjáték szerzőjét, aki az akkori firenzei hatalmi harcokban a vesztes oldalon találta magát, 1302 körül államellenes tevékenységgel vádolták meg. Pénzbírság megfizetésére és két évnyi száműzetésre ítélték. Mivel Dante ezt nem teljesítette, az ítéletet máglyahalálra változtatták. A költő családját hátrahagyva, elmenekült Firenzéből és sohasem tért vissza a városba. 1321. szeptember 14-én halt meg Ravennában – írja az Index.

Traversi szerint az a fő kérdés, hogy az ítélet az akkori törvények fényében korrekt volt-e, vagy politikai okok miatt hozták, hogy eltávolítsák Dantét.

Forrás: Index