8 év után újra a Pécsi Nemzeti Színházban a Pécsi Balett nagysikerű előadása a Carmen!

2022. március 21. 08:14 2022. márc. 21. 08:14

8 év után újra látható lesz a Pécsi Nemzeti Színház színpadán a Pécsi Balett nagysikerű előadása, a Carmen. A darabról a rendező-koreográfus, Harangozó-díjas, Imre Zoltán- és Seregi-díjas Érdemes művész, Vincze Balázs beszélt.

“Carmen a szabadság szimbóluma. Története az olthatatlan vad szerelem drámája. Carmen története, a karakterek szélsőséges érzelmi világa és Bizet muzsikája nagyon erős és ihletadó. Számomra a fő inspirációt a történet és a zene éles váltásai adják. Közel áll hozzám a karakterek kiszámíthatatlansága, hirtelensége, mely érzelmi túlfűtöttségükből fakad. Hogy lehet egy idilli nyugalmi állapotból egy pillanat alatt az őrület határára kerülni? Hogy veheti át a hatalmat a szenvedély a racionalitás felett, honnan jön az az őserő, ami tragédiába sodor, és miért nem lehet ellene küzdeni? Hol a határ szerelem, szenvedély és birtoklási vágy között? A szenvedélyes szerelem alapvetően eszement állapot?"

"Carmen érzékiségét megjeleníteni, érzelmeinek vad hullámzását táncban megfogalmazni nagyszerű lehetőség. Véleményem szerint ennél nagyobb kihívás Don José összetett karakterének, jellemváltozásának életre hívása az alkotó, illetve megformálása a táncos számára. Számomra ő a központi figura, az övé az igazi dráma. Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfi-dráma. Ezt kívánom megjeleníteni a színpadon.”

 

A Carment áprilus 7-én mutatják be a Pécsi Nemzeti Színházban, a szereposztás a következő: 

Carmen: Karin Iwata 
Don José: Szabó Márton
Escamillo: Koncz Péter
Micaela: Frank Edina
Zuniga: Matola Dávid 

Valamint: 
Kis Jana Luca, Rónaki Nina, Marina Pérez Ahedo, Pintér Rebeka, Reetta Riikonen, Balogh Csongor Fülöp Viktor ösztöndíjas, Erdélyi Zsombor, Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szendrői Bence, Tuboly Szilárd, Varga Máté

JEGYVÁSÁRLÁS ITT

Fotó: Borbás Betti