A '20-as évek Párizsába látogathatunk a Modern Magyar Képtárban

2020. október 4. 11:19 2020. okt. 4. 11:19

Gábor Jenő párizsi utazásának naplójából és a festményeiből nyílik kiállítás október 8-án a pécsi Modern Magyar Képtárban.

Gábor Jenő (1893-1968) festőművész párizsi utazásáról szóló naplójának szövege és a festményei láthatók azon a kiállításon, amely október 9-től látogatható a pécsi Modern Magyar Képtárban - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

A JPM és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, valamint magánkollekciókból származó - a neves alkotó életművének egyik legjelentősebb korszakát bemutató - alkotások a közlemény szerint sajátos módon illusztrálják Gábor Jenő (1893-1968) naplójának szövegét. Mint írták, a kiállítás arra is rávilágít, hogy az utazás mint a hagyományos festői életrajzok momentuma a 20. században már nem csupán az egységes akadémikus ábrázolási technika meghatározó távoli, egzotikus témák keresését jelentette, hanem újabb ábrázolási módszerek, stílusirányzatok megismerését is.

Fotó: Janus Pannonius Múzeum

A kommünikében felidézték: Gábor Jenő Párizsban együtt talált rá a modern nagyváros életének különleges jeleneteire és a mindezeket megjelenítő modern képzőművészeti törekvésekre. A párizsi képeken egy pécsi turista egzotikumot kereső nézőpontjából látja az érdeklődő a várost: a jellegzetes utcák, épületek, a Szajna hídjai, a Bois de Boulogne parkja, vagy a Le Havre-i kikötő és strand éppúgy része ennek a tekintetnek, ahogy az opera nézőtere vagy - legfőbb témaként - a mulatók és szórakozóhelyek világa - írták a közleményben.  

A JPM felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás telefonos bejelentkezést (a 30-539-8090 telefonszámon) követően tekinthető meg október 9. és jövő év március vége között. A tárlatról további részletek a jpm.hu oldalon olvashatók.

 

Címlapkép: Janus Pannonius Múzeum

Forrás: MTI