A harkányi strandon és a pécsi Vásárcsarnokban is felcsendült az orgona

2020. augusztus 8. 16:58 2020. aug. 8. 16:58

Augusztus 8-án rendezik meg az orgonák éjszakáját a Filharmónia Magyarország szervezésében. Ebből az apropóból, kedvcsinálóként, Pécsett és Harkányban is minikoncerteken szólalt meg a hangszer szombat délelőtt, illetve délután.

Az orgonák éjszakájának templomok, terek és más különleges helyszínek adnak otthont országszerte az orgonák éjszakája rendezvénynek augusztus 8-án.

Kiemelt eseményei között szerepel a tihanyi apátsági templomban hallható est, de az orgonapont.hu-n közöltek szerint a budapesti Szent István-bazilikában Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, Miklósa Erika koloratúrszoprán és Tóth László trombitaművész Händel-, Vivaldi- és Fauré-szerzeményeket is előad, a pécsi bazilikában pedig jótékonysági koncertet tartanak a vakok és gyengénlátók javára. A kaposvári Vigasságok terén táncok és indulók hangzanak el.

Pécsett és Harkányban nem kellett estig várni, hogy felcsendüljön a hangszerek királynője. A baranyai megyeszékhelyen 8.40-től a Búza téri termelői piacon, 9.30-tól a Hajnóczy úti piacon, 10.15-től a Vásárcsarnokban, majd 11.45-től a Zsolnay-negyedben rögtönöztek egy-egy minikoncertet el egy-egy minikoncertet Varga Zsófia és Péterffy Ferenc művészek a Pécsma.hu cikke szerint. 

Varga Zsófia orgonista játszik az orgonák éjszakája rendezvényen a pécsi vásárcsarnokban 2020. augusztus 8-án. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)
Varga Zsófia orgonista játszik az orgonák éjszakája rendezvényen a pécsi vásárcsarnokban 2020. augusztus 8-án. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Harkányban Balatoni Sándor orgonaművész kápráztatta el a Harkányi Termálfürdőben pancsolókat:

Balatoni Sándor orgonaművész játszik az orgonák éjszakája rendezvényen a Harkányi Termálfürdő egyik medencéjénél 2020. augusztus 8-án. (fotó: MTI/Sóki Tamás)
Strandolás orgonaszóra (fotó: MTI/Sóki Tamás)


Augusztus egyébként az orgona hónapja. A Filharmónia Magyarország tájékoztatása szerint az OrgonaPont idén közel 40 városban, több mint 50 koncerttel várja kedves közönségét. Pécsett augusztus 7-én a Bazilikában Miklósa Erika, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész és Tóth László trombitaművész szórakoztatta a nagyérdeműt.

A következő pénteken, augusztus 14-én az orgona a trombitával randevúzik a Bazilikában: Bán István orgonaművész és Hara Fruzsina trombitaművésznő duettjét hallhatják az érdeklődők. Augusztus 21-én pedig Etienne Walhain belga orgonaművész és Szendrői Zsuzsanna szaxofonos koncertje koronázza meg a hosszú hétvégét.

Jegyek válthatók a Kodály Központban, a Filter Jegybárban, a Ticket Express irodáiban, valamint online a www.jegymester.hu oldalon. További információ a programokról a www.filharmonia.hu weboldalon található.

(Címlapkép: MTI/Sóki Tamás)

Forrás: Pécsi STOP/MTI