A járványügyi szigorítások miatt bezár a Janus Pannonius Múzeum, az állatkert és ZSÖK intézményei is

2020. november 10. 16:48 2020. nov. 10. 16:48

A kedd éjféltől életbe lépő szigorítások miatt szerdától nem fogadnak látogatókat a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a Pécsi Állatkert és a Zsolnay Örökségkezelő alá tartozó intézmények sem - utóbbi az online térbe helyezett produkciók és a kültéri látványosságok felé nyitnak. A színházak és mozik sem nyitnak ki.

Közleményt adott ki november 10-én a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Pécsi Állatkert és a Janus Pannonius Múzeum (JPM) is amiatt, hogy kedd éjféltől életbe lépnek a szigorúbb járványügyi intézkedések, amelyek kihatással vannak a kulturális intézményekre is

A JPM a következő írta a kommünikéjében:

"A koronavírussal kapcsolatos intézkedések miatt a Janus Pannonius Múzeum állandó és időszakos tárlatai, kiállítóhelyei 2020. november 11-étől zárva tartanak. Szintén elmaradnak a programok, a tárlatvezetések és a múzeumpedagógiai foglalkozások."

A Pécsi Állatkert a közleményében arról írt, számítottak arra, hogy ősszel a tavaszi leálláshoz hasonlóan ismét be kell zárniuk, ez november 11-től (szerdától) lép életbe náluk. Az intézményben úgy számolnak, a mostani leállás év végéig fog tartani, ezért már nyáron igyekeztek a takarékos gazdálkodással és a bevételek növelésével felkészülni. Az év végéig fennálló időszakban az állatkertbeli szakmai feladatok ellátása és a működés biztosított lesz, valamint továbbra is fennáll az online jegyváltás lehetősége, akár a következő évre is, mivel az online jegyek egy éven belül felhasználhatóak. 

A közlemény végén az állatkert arra biztatott mindenkit, hogy támogassák a kultúra, a vendéglátás, a szabadidős és egyéb szolgáltatók működését, az állatmenhelyek fenntartását, mert ezzel a fennmaradásukat segítik a mostani bizonytalan helyzetben. 

A ZSÖK a közleményében jelezte, hogy november 11-től az összes kiállításuk, programjuk szünetel a Zsolnay Negyedben, a Kodály Központban, a Művészetek és Irodalom Házában, a világörökségi helyszíneken, valamint a Pécsi Galériában - a jelenlegi állás szerint egy hónapig tart a leállás.

Közlésük szerint sok programnak már ismert az új időpontja, amelyre a megvásárolt jegyek érvényesek lesznek. 

"Az időszakos kiállítások kapcsán videók és online tartalmak készülnek, de a szervezők megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy esetleg kültérről látható alkotásokat is közzétegyenek. Egyes programok kapcsán igyekszik kidolgozni a ZsÖK az online közvetítés lehetőségét. Ennek első állomása a Zsolnay Színház Reloaded * Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott című darab streamelése lesz. 

A személyesen megvásárolt jegyek visszaválthatók lesznek a Művészetek és Irodalom Házában, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában és a Zsolnay Infopont&Shopban. Ezen helyszínek nyitvatartása megtalálható a honlapon. Az online vásárolt jegyek a Jegymesternek (info@jegymester.hu címre) írt e-mail útján válthatók vissza.

A Zsolnay Infopont és Shopban a Zsolnay-termékek, ékszerek és ajándéktárgyak mellett lehetőség van megvásárolni a ZsÖK ajándékutalványát is.

Az aktuális információkat folyamatosan közöljük a cég honlapjain és Facebook felületein"

- olvasható a közleményben.

A járványügyi szigorítások a mozikra és színházakra is érvényesek, bővebben ebben a cikkben lehet olvasni a rendelkezésekről.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP