A józsefvárosi Hamupipőke a Pécsi Nemzeti Színházban

2022. november 28. 08:10 2022. nov. 28. 08:10

Molnár Ferenc a magyar irodalom világszínpadi képviselője. Személyisége máig megosztó, lélekábrázoló tehetsége, virtuóz írói tehetsége, cselekményszövése, páratlan iróniája, finom humora azonban vitathatatlanul egyedi és kiváló. Színdarabjait kifogyhatatlan ötletesség, bámulatos színpadtechnika is jellemzi, nem ok nélkül tűzi műsorára színházak sora itthon és a nagyvilágban.

A Pécsi Nemzeti Színházban is elérkezett a jó pillanat a bemutatására, hiszen a számos nagyszerű alakítást kínáló szerepek sorát mindjárt a Sipost alakító Jászai Mari-díjas Lipics Zsolt nyitja, aki mondhatni, beleért a szerepbe.

Halasi Imre Jászai Mari-díjas Érdemes művész érzékeny rendezésének látványvilágát, a 20-as évek Józsefvárosának korhű miliőjét eleveníti meg a közös formanyelvet jól beszélő Erdős Júlia Luca díszlettervező és Fekete Katalin jelmeztervező munkája.

A pécsi három felvonásos vígjátékban a boldogságról álmodozó cselédlány - Szabó Irma, Kovács Panka lesz. A kilencszázhúszas évek józsefvárosi Hamupipőkéjének keserédes történetében azonban nem a királyfit, hanem Sipos Lajost, az éltes, mogorva műbútorasztalost, a „drága mérgest” szeretné meghódítani.

Molnár szívszaggató meséje egyszerre „az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége”. – írja Földi Mihály a Nyugat című folyóiratban az első bemutatót követően.

Az előadásról bővebben ITT olvashatsz!