A Pécsi Balett VASARELY-ETŰDÖK című előadása Miskolcon, Győrben és Pécsett is látható a Bartók Tavasz idei programjában

2022. április 28. 09:02 2022. ápr. 28. 09:02

Egy különleges előadás telis tele színekkel, szemet gyönyörködtető geometrikus formákkal, magával ragadó mozdulatokkal.

A tavalyi Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyik legjobban várt bemutatója az akkor épp 60. évfordulóját ünneplő Pécsi Balett Vasarely-etűdök című előadása volt, s bár a produkciót akkor még csak online formában tekinthette meg a közönség, azóta már több alkalommal aratott nagy sikert a Müpa színpadán. Azzal, hogy a Bartók Tavasz országos méretű fesztivállá nőtte ki magát, idén tavasszal végre eljön a pillanat, hogy a budapesti nézőkön túl április 28-án Miskolcra, május 9-én Győrbe és május 28-án Pécsre is eljuthasson a világhírű, magyar származású képzőművész, Victor Vasarely munkáiból inspirálódott produkció. 

A társulat számára – pécsi alkotóműhelyként – fontos volt, hogy Vasarely szülővárosa megjelenjen a jubileumra készült előadásban, amelyet a társulat művészeti vezetője és koreográfusa, Vincze Balázs Harangozó-díjas, Érdemes művész álmodott színpadra. Ennek a vezérgondolatnak köszönhető, hogy a produkció vizualitását ihlető művek elsősorban a pécsi Vasarely Múzeum gyűjteményében található alkotások közül kerültek ki. Ezek az izgalmas, világszerte ismert vizualitás inspirálta Cziegler Balázst és Nagy Fruzsinát, hogy díszleteikkel és jelmezeikkel fantasztikus látványvilágú előadást teremtsenek. A képzőművészet bevonása tálcán kínálta a gondolatot, hogy a táncos, mozgásos etűdök egy képzeletbeli kiállítás megnyitójának kerettörténetébe ágyazva jelenjenek meg a színpadon. Az együttes táncművészei mellett „látogatóként” olyan nagyszerű színészek is feltűnnek a tavaszi előadások során, mint Bálint Ádám, Homonnay Zsolt, Vári Éva, vagy Uhrik Teodóra, akinek neve a Pécsi Balett hőskorában táncművészként, az utóbbi évadokban pedig ügyvezetőként elválaszthatatlan a társulattól. A Riederauer Richárd zeneszerző által megteremtett atmoszféra is fontos eleme a produkciónak, nagyon ritka ugyanis, hogy a zene ilyen érzékenyen és plasztikusan képes átemelni egy képzőművész alkotásainak esszenciáját egy előadás hangzásvilágába.

Táncolják: Frank Edina, Karin Iwata, Marina Pérez Ahedo, Pintér Rebeka, Rónaki Nina, Reetta Riikonen, Balogh Csongor Fülöp Viktor ösztöndíjas, Erdélyi Zsombor, José Blasco Pastor, Koncz Péter, Matola Dávid, Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton, Szendrői Bence, Tuboly Szilárd, Varga Máté 

Az előadás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa szervezésében, a Pécsi Balettel közös programként valósult meg.

 A Pécsi Balett együttműködő partnerei: Pécsi Janus Pannonius Múzeum / Vasarely Múzeum, Vasarely Alapítvány (Aix-en-Provence) | Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Fotók: Kállai-Tóth Anett | Müpa

Forrás: Pécsi Balett | pecsibalett.hu