A Pécsi Nemzetiben sem tudják egyelőre, hogy mennyi pénzt kapnak az államtól

2019. április 23. 11:50 2019. ápr. 23. 11:50

Mivel a kormány tavaly év végén kvázi egy tollvonással eltörölte a kulturális intézményeknek, társulatoknak szóló társasági adókedvezményt, több vidéki színház is elesett ettől az idei évben. A Pécsi Nemzeti Színház 172 millió forintos taó-bevétellel számolt 2019-re, még nem tudják, hogy mennyit kaphatnak az államtól az új rendszerben.

Mint ismert, tavaly novemberben a kormány egyeztetések nélkül döntött úgy, hogy a kulturális intézményeknek, társulatoknak szóló társasági adókedvezményt (taó). Bár hivatalosan nem hangzott el, sajtóhírek szerint a lépéshez az vezetett, hogy több előadó-művészeti szervezet is visszaélt a jegyeladás utáni taó-visszaigénylésekkel, több százmillió, de akár milliárdos tételeket is összehozva így.

(A taó-rendszer lényege röviden: egy regisztrált előadó-művészeti szervezet az adott évi jegybevétele 80 százalékáig igényelhet a következő évben cégektől társasági adót. A tao közpénz, de a cégek nem az államkasszának fizetik be, hanem közvetlenül az előadó-művészeti szervezeteknek adják át.

A taó eltörlése nehéz helyzetbe hozta az állami fenntartású és a magánszínházakat, független alkotókat egyaránt, mert hogy a kormány azt elfelejtette az elején közölni a szakmával, hogy mi lesz a taózás helyett. Végül aztán annyi derült ki, hogy a kormány 2019-re 37 milliárd forintot állít be a kulturális területre, erre meg majd pályázni lehet (vagyis az eddig a központi kasszán kívülről érkező pénzek helyett a kormánynál kell "kuncsorogni" a forrásokért. A budapesti önkormányzati fenntartású színházak annyival jártak jobban, hogy nekik Tarlós István főpolgármester kiharcolt egy 3,5 milliárdos külön keretet is még.

Ám a Népszava cikke szerint a vidéki állami-önkormányzati (tehát végső soron ugyancsak állami) fenntartású színházaknál még mindig nem tudják, hogy az idénre számolt taó-bevételük helyett mennyi pénzt is kaphatnak. Döntés talán májusban lesz, legalábbis is ezt lehet hallani, de hivatalos megerősítés még nem történt.

A lap több színházvezetőt is megkérdezett, sokan nem válaszoltak, ám páran azért megszólaltak nekik - köztük Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója is.

"Tavaly 155 millió forint taóhoz jutottunk a jegybevételeink alapján (...), ha maradt volna a rendszer, az idei évben 172 millióra lettünk volna jogosultak"

- mondta el Rázga Miklós a lapnak.

Azt még hozzátette, hogy egyelőre semmi információjuk nincs, hogy mekkora kiegészítő támogatást fognak kapni. A pécsi önkormányzattól biztos, hogy pluszpénz nem fog jönni, idénre is 250 millió forintot szavazott meg támogatásként a közgyűlés.

A lap azon felvetésére, hogy okoz-e bizonytalanságot a 2019/2020-as évad tervezésében az, hogy nem tudnak konkrét összeggel kalkulálni, a színházigazgató így felelt:

Optimisták vagyunk, nem gondolkodunk megszorításokban (...), pontosan ugyanazon elvek alapján zajlik az előkészítő munka, mint esztendők óta.

A Pécsi Nemzeti Színház a központi költségvetésből 2019-re 527 millió forintos támogatást kapott, az összeg ugyanannyi, mint amennyi 2018-ra szólt. Az 527 millió forintból 210,8 millió működési, míg a 316,2 millió forint művészeti támogatás - írtuk meg tavaly év végi cikkünkben.

2017-ben a színháznak le kellett mondania egy bemutatóját, mivel akkortájt derült ki, hogy a pécsi önkormányzat költségvetésében akad jó néhány milliárd forintos lyuk, ami kihatással volt a színházhoz érkező forrásokra is.

Tavaly novemberben, miután kiderült, hogy eltörlik a kulturális taó-rendszert, a Pécsi STOP több helyi előadó-művészeti szervezetet is megkeresett. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan látják a helyzetet, milyen ötletekkel állnak neki az új kihívásnak, miért nincs egységes szakmai kiállás a teljesen váratlan helyzet elln. Ugyanebben a témában megkerestük Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselőt, volt kulturális államtitkárt is. Senkitől sem kaptunk választ.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava