A Színházi Társaság szerint nem pazarolt a POSZT előző vezetése

2017. június 9. 14:14 2017. jún. 9. 14:14

Tiltakozását fejezte ki a Magyar Színházi Társaság a POSZT-ot szervező cég közleménye miatt, amely úgy mutatta be az előző vezetést, mintha az pazarolt volna. A dolog pikantériája, hogy az MSZT a találkozót szervező cég egyik tulajdonosa, amelynek új vezetése a tavalyi találkozót veszteségesre hozta ki.

Nemrég a Pécsi STOP cikkezett arról, hogy a tavaly új vezetéssel felálló Pécsi Országos Színházi Találkozó 11,7 millió forintos veszteséget produkált, miközben voltak megkérdőjelezhető anyagbeszerzései is. A könyvvizsgálói jelentés szerint a saját jegybevétel elmaradt a tervezettől, miközben a személyi és anyagi jellegű ráfordítások növekedtek.

A találkozót szervező POSZF Nonprofit Kft. 20 milliós hitelt is fel szeretett volna venni, ezt a társaság működésének biztonságossá tételével magyarázták az erről szóló előterjesztésben.

Minden szép és minden jó

A POSZF Nonprofit Kft. ezután egy közleményt adott ki, amely szerint

Egyfelől a korábbi működés helyenként kifejezetten pazarló működésének racionalizálása eredményeképpen több mint tíz millió forintot takarított meg, másfelől az új, fesztivál-szervezésben, értékesítési, valamint PR és marketing területen komoly tapasztalattal és sikerekkel rendelkező pécsi és nem pécsi kollégák bevonásával azonnal 30 százalékkal növelte a jegybevételét, méghozzá az előző 16 év legmagasabb jegybevételéhez képest.

A közleményben megemlítették azt is, hogy felmondták a havi 150 ezer forintért a Pécsi Nemzeti Színház alagsorában bérelt irodát, mivel a Zsolnay Negyedbe költözött a társaság, valamint 88 ezer forintért bérelnek havonta Budapesten egy olyan irodát, amelyben több helyiség is van, valamint korlátlan internet és tárgyalóhasználat.

Szerepelt a közleményben az is, hogy a társaság eddigi beszámolóit és üzleti terveit a cég felügyelő bizottsága, a tulajdonosi közgyűlés és az önkormányzati pénzügyi bizottság is egyhangúlag fogadta el.

Valamint azt is leírta a társaság ebben a kommünikében, hogy Pécs városa más támogatási szisztémára állt át (havi utalások), emiatt kell tehát hitel, hogy a cég likviditása folyamatosan biztosítva legyen.

Az is kiderült, hogy a veszteséget az előző években felhalmozott eredménytartalékból fedezték, azt pedig a közleményben lehet olvasni, hogy ez a tartalék 26 millió forintot jelent.

A Magyar Színházi Társaság visszautasítja a pazarlás vádját

A POSZF Nonprofit Kft-ben kisebbségi tulajdonos Magyar Színházi Társaság (másik kisebbségi tulaj a Magyar Teátrumi Társaság, a többségi tulajdonos pedig a pécsi önkormányzat) a POSZF közleményére ugyancsak egy közleménnyel válaszolt, amiben elutasította a pazarlásra vonatkozó vádakat.

"A Felügyelő Bizottság és a tulajdonosok valóban egyhangúan fogadták el a pénzügyi beszámolót, de mindkét szerv döntése alapjában véve a szakszerű beszámoló készítésének szólt.

A Közlemény a „korábbi működés helyenként kifejezetten pazarló működéséről” beszél, ami nem csupán a korábbi menedzsmentre vet rossz fényt, hanem a tulajdonosokra és a Felügyelő Bizottságra is, mert ez a „pazarlás”, amennyiben volt ilyen, az ő tudtukkal és beleegyezésükkel történt. Mindez azonban nem igaz, ezért ezt a korábbi menedzsmentek nevében is visszautasítjuk."

Több minden járhatott a színházi bérlésnél az árhoz

A Pécsi STOP információi szerint az előző menedzsment és a Pécsi Nemzeti Színház között kötött szerződés arról szólt, hogy évi 1,5 millió forintért (plusz áfa) a színház ad egy Perczel utcára néző zárható irodahelyiséget (amit közös megegyezéssel választottak ki), és a közönségszolgálati irodát is használhatták.

De ebbe az árba beletartozott még az informatikai és jegyértékesítési rendszerek használata, a szervezéssel kapcsolatos összes költségek (telefon, internet, posta, nyomtatás) térítése, valamint sajtótájékoztatók és tárgyalások megtartására is alkalmas helyiséget is biztosított a színház, előzetes egyeztetés alapján.