Ady-koncert, Rossz versek, 8 órás Karnevál - szubjektív soroló az idei Ördögkatlanhoz

2019. július 29. 08:47

Kedden indul a 12. Ördögkatlan a Szársomlyó körzetében, az öt napon közel 700 programból lehet majd válogatni. A rengeteg lehetőségből mi is csemegéztünk, íme a Pécsi STOP bevallottan szubjektív programajánlója.

Július 30. és augusztus 3. között fog idén dübörögni a Szársomlyó lábánál a 12. Ördögkatlan Fesztivál, mely az egészen kicsiktől a kortalanokig közel 700 programot kínál a látogatóinak.

Mivel ennyi programlehetőségre képtelenség egyszerre eljutni, ezért a Pécsi STOP egy vállaltan szubjektív válogatással készült. Természetesen ez csak iránytű, bárki szabadon válogathat a programok között, de néha egyszerűen csak elég lesz sodródni az árral, hogy valami jóba fussunk bele a Katlanon.

Színház

Temérdek fellépés lesz az öt nap alatt (az összes előadás: itt), a legtöbbhöz sorszám is fog kelleni (aminek az ismérveit itt lehet olvasni).

A nyitónapon Kisharsányban a Kovács udvaron A zuhanás sokkja tűnik ígéretesnek (18 órától), de Nagyharsányban 16-tól a tornateremben a Grecsó Zoltán által Esterházy-műből létrehozott Dadogó szimfónia is eléggé felkeltette az érdeklődésünket. És hát a 21:30-kor a Narancsligetben kezdő Mrozek-féle Mulatság is abból a szempontból érdekesnek tűnik, hogy idén Katona László ugrik be kb. nulla próbával Szikszai Rémusz helyett Mucsi Zoltán és Scherer Péter mellé.

A 31-ei programok közül Kisharsány tornaterméből 18 órától a kaposvári Csiky Gergely Színház Osztályvigyázz! című darabját ajánlanánk, de ha épp 5 órakor a Palkonya szélén lévő Mokos pincénél van dolgunk, akkor a Sztalker Csoport Vízkeresztjére is meg lehet próbálni bejutni. Villánykövesden meg 16 órától Szarvas József Pustol a hó című előadóestje tűnik izgalmasnak, bár ugyanígy 4 órától a nagyharsányi tornateremben a Nézőművészeti Főiskola előadása, a Jó éjt, szomszéd! lesz. De a nagyharsányi Pécsi Bölcsész Udvaron 16:30-tól kezdődő Írjál és szeressél felolvasódélután is jónak tűnik, mert hogy a híres írók, költők szerelmi gondolatait Várnagy Kinga és Köles Ferenc mellett Nyáry Krisztián tolmácsolja.

Beremenden a Megbékélés kápolna mögött a k2 Színház idén Hamvas Béla monstre nagyművéből, a Karneválból hoz létre egy 8 órás előadást, amit az utolsó nap mutatnak be. Ehhez kapcsolódóan azonban már szerdától lesznek előzetes előadások és/vagy közönségtalálkozók (vagy e kettő érdekes egyvelege), ezeket Hamvas-napok néven kell keresni a műsorfüzet beremendi részében.

Ugyancsak Beremenden "támadnak" a Faluturisták, vicces helytörténeti előadásukkal szerdától kezdve minden nap lehet találkozni.

Augusztus elseje már sűrűbbnek ígérkezik, Beremenden lesz Meggyeskert a színművészetisektől (17:30-tól Zsótér Sándor rendezésében a Kovácsműhelyben), vagy előtte a beremendi színházteremben A lány, aki hozott lélekből dolgozik című Nézőművészetidarab. Esetleg 21:30-tól ugyancsak a beremendi Kovácsműhelyben Udvaros Dorottya Pilinszky- és Ady-felolvasása (Csend - Törékeny - Üres) is kellemes program lehet. De a kisharsányi Kovács udvarházban 14 órától kezdődő A kutya életbe, avagy az ágy közös, avagy hányszor kell még elmondanom munkacímű párkapcsolati vérkép is eléggé hívogató címmel és tartalommal bír.

Kiss Pista, a kaposvári Csiky Gergely Színház kellékese is fellép a Csütörtököt mondok című előadói estjével 21 órától a nagyharsányi Narancsligetben. De aznap 15 és 20 órától Koltai Róberttel is lehet utazni Batang felé a nagyharsányi tornateremben.

Augusztus 2-án Beremenden a színházteremben 15 és 20 órától az Üvegbúra (Örkény Színház), valamint a 21 órától a Kovácsműhelyben kezdődő Ördöngősök tűnik izgalmas választásnak (ez is Hamvas Béla-mű, kaposvári színész-hallgatóktól), Kisharsányból pedig a 15 és 18 órakor a tornateremben kezdődő, az iskolai zaklatásokról szóló 7 perc című darabot, valamint a 17:30-kor a Kovács Udvarház belső szobáiban kezdődő Toldit ajánlanánk.

A Mokos Pincénél Vecsei H. Miklós Mondjad Atikám című József Attila-estje ígérkezik színvonalas produkciónak (17:30-tól), Nagyharsányban pedig a 16 és 20 órától kezdődő Árvácska - benne Kulka Jánossal - az a darab, amire valahogy mindenképp megpróbálnánk bejutni. De Villánykövesden a Trafó és a Titkos Társulat Díszelőadás című darabja (13 órától és 18:30-tól a Faluházban), valamint az Escargo Hajója Csikk című előadása (Mentaliget, 15:00) is megéri az említést.

Az utolsó napon Beremenden délután 4 órától a k2 bemutatja a 8 órás Hamvas Béla-féle Karnevált a Megbékélés kápolnája körül. Világpremier, magyar színháztörténeti kuriózum, csak mondjuk. De Beremenden 15 órától a színházteremben lesz A Dohány utcai seriff, amely a vészkorszakot idézi meg hangjátékszerű formában, teljes sötétségben. Ugyancsak Beremend, 21:30, Kovácsműhely: Pál András Petri György-estje Rozs Tamás kíséretében.

Kisharsányban a Kovács udvarházban ugyancsak 15 órától az Orgia című darab tűnik izgalmas vállalkozásnak (Zoltán Gábor azonos című regényéből alkalmazták színjátszósok a színpadra), Nagyharsányban 16:30-tól pedig a Pécsi Bölcsész Udvaron Camus A közöny című darabját Az idegen címen Zakariás Máté játssza el monodrámaként.

Koncertek

Rengeteg zenei produkcióval lehet majd találkozni az öt napban, az egészen komolytól (például Beremenden pénteken a Kodály-féle Háry János opera), az egészen "komolytalanokig". Itt és most a könnyűzenei érdekességekre, csemegékre helyezzük a hangsúlyt.

Kedden, a nyitónapon Kisharsányban a Kovács udvarházban 23 órától a Los Orangutanes 11 tagú, latin-amerikai cumbiát játszó zenekar durrantja be a bulit, a csapatot "az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Ladánybene 27, a Zuboly, a PASO és a Manaky magyar, perui és uruguayi zenészei alkotják".

Aznap Nagyharsányban Magyar Császári Pillanatművek, a francia Opsa Deheli, Kiscsillag és a Nappalinál éjjel a Wombo-ból ismert Fredifr3d nyomja a bulit többek közt.

Július 31-én a nagyharsányi kínálatból a The Tablespoon és Péterffy Bori koncertjét emelnénk ki, valamint Both Mikiék ukrán háza is beindul. Kisharsányban a focipályán Müller Péter Sziámi és barátai húzzák a gondolkodnivaló talpalávalót, utánuk a The Qualitons jön. Villánykövesden folkkocsma lesz az est fénypontja.

Augusztus elsején az afrikai Beninből érkezik egy csapat a kisharsányi focipályára, a Kovács udvarházban pedig a Wombo Orchestra az Ananas Parano zenekarral közösen lép fel. Nagyharsányban a Narancsligetben Ripoff Raskolnikov-koncert lesz öttől, előtte 15 órától Víg Mihály Cseh Tamás-dalokat zongorázik ugyanott. Az Árokpart Bárnál este kezd az amerikai Mission Delirium Brass Band, akik legalább 19-en vannak fúvósok és dobosok. Na ők az Árokpart után majd a Nappalinál fújják tovább az éjjel, a kettő közt a nagyszínpadon 30Y is lesz. A Vylyan teraszon pedig 18-tól a Cabaret Medrano és a Balaton zenekarok Ady-koncertet adnak. Villánykövesden Dés Lászlóval lesz Mi vagyunk a Grund-koncert 19:30-tól.

Augusztus 2-án, pénteken Villánykövesden 11 órától a Teleki-ligetben Halász Judit-koncert!!! Kisharsányban a Besh O DroM dupláz: 21:30-tól a focipályánál, 23:30-tól meg a Kovács udvarházban eresztik el a hajunkat. A Mokos Pincében Beck Zoli 14 órától A nemzedék nélküli ember című szerzői estjét tartja. Nagyharsányban az Árokpart Bárnál Lenthár Balázs kocsmatrubadúr hangol az estére borral, blues-zal, békességgel 17 órától, ahol aztán 20 órától Takács Eszter, 21:30-tól a Felső Tízezer zenél. A Narancsligetben 19 órától a VAN Filmzenekar játssza Reisz Gábor két filmjének betétdalait. A focipályánál péntek éjjel az egy négyzetméterre eső rézfúvósok száma rekordközeli lesz, ugyanis az amerikai Mission Delirium Brass Band zenél, majd utánuk a Wombo jön.

Augusztus 3-án Kisharsányban a focipályán este a Middlemist Red és Psycho Mutants (meg a vendégeik) lesznek a fellépők. A Kovács udvarházban a Kale Lulugyi garantálja az utolsó esti mozgást. Nagyharsányban az Árokpart Bárnál The Allreadies, Muzsik és Volkova, Kubalibre és Verőköltő lesz a felhozatal. A focipályán Mongooz and the Magnet, Quimby és záróakkordként a Wombo zenél majd.

Irodalom

Idén a Jelenkor Kiadó az egyik díszvendége a Katlannak, ők a Vylyan teraszon lesznek megtalálhatóak, de máshol is szép számmal akdnak majd irodalmi témájú programok az öt nap alatt.

A nyitónapon Nagyharsányban a Narancsligetben 18:30-tól Bereményi Géza és Másik János emlékezik a 10 éve elhunyt Cseh Tamásra.

Július 31-én a Vylyan teraszon Szücsinger-koncert lesz 15:30-tól, előtte viszont Szálinger Balázzsal beszéletnek. Beremenden a Kovácsműhelyben Háy János mutatja be a Kik vagytok ti? című irodalomtörténeti kötetét. Aznap a nagyharsányi Narancsligetben 18 órától Rájátszás irodalmi koncert lesz, a Pécsi Bölcsész Udvaron pedig a színházi résznél már említett Írjál és szeressél 16:30-tól. Beremenden a k2 Színház Hamvas Béláról elmélkedik a közönséggel 18 órától a Megbékélés kápolnánál.

Augusztus elsején a Vylyan teraszon Szabó Imola Julianna, Babiczky Tibor és Simon Márton költők a vendégek a Jelenkornál. Utánuk Dezső Kata, Izer Janka, Regős Mátyás fiatal szerzőkkel lesz beszélgetés.

Augusztus 2-án Boldizsár Ildikó meseterapeuta a vendég a Vylyan teraszon, de Peer Krisztiánt is faggatják majd a Jelenkorosok. Este héttől még slam poetry is lesz ott. A Mokos pincében Beck Zoli tart előadó-estet 14 órától, Háy János Beremenden mutatja be még mindig a Kik vagytok ti? című irodalomtörténtei művét.

Augusztus 3-án a Vylyan teraszon Keresztesi József pécsi szerző a vendég Inverz Ophelia című kötetével 14 órától, ahol 16:30-tól Tompa Andrea (A hóhér háza; Fejtől s lábtól; Omerta című regények szerzője) beszélget irodalomról, előtte viszont az Omertából lesz felolvasószínház. Az irodalmi programokat a Vylylan teraszon a Háy come Beck formáció zárja. Kisharsányban a Kovács udvarházban 15:30-tól Varró Dani és Molnár Gyuri tartanak rendhagyó irodalomórát.

Film

Mivel az idei díszvendégek egyike Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan közérzeti film rendezője, így az ő műveivel lehet majd leginkább találkozni a Katlanban.

A nyitónapon a Nekem Budapest szkeccsfilmet lehet látni (ebben egy részt Reisz Gábor rendezett, a többit osztálytársai) 21 órától a Narancsliget kiállítótermében.

Június 31-én Beremenden a Malter filmfesztivál is elindul a Kovácsműhelyben kisfilmekkel, a Vylyan teraszon a Rézangyalok című dokumentumfilmet vetítik le (később koncert is lesz a Rézangyalokkal). Nagyharsányban 21 órától a Narancsligetben a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet vetítik.

Augusztus elsején Beremenden tovább folyik a Malter filmfesztivál, Nagyharsányban a Narancsligetben este 19:30-tól a Susotázs című, egy ideig Oscar-díj esélyesként számon tartott rövidfilmet vetítik, majd beszélgetés is lesz az alkotókkal, szerepelőkkel. 20:30-tól a Pécsi Bölcsész Udvarban Szilágyi Zsófia Egy nap című, Cannes-ban díjat nyert filméjét lehet megnézni.

Augusztus 2-án Beremenden a Malter filmfeszt alkotásait lehet látni. Este a Pécsi Bölcsész Udvarban Nagyharsányban az Éjszaka Tunéziában című filmet vetítik 20:30-tól, míg a Narancsligetben Reisz Gábor második művét, a Rossz versek című filmet lehet megtekinteni 21:30-tól.

Augusztus 3-án folyik tovább Beremenden a Malter filmfeszt, a Pécsi Bölcsész Udvarban Szilágyi Zsófiával lesz beszélgetés a filmjéről. A Narancsligetben este 21 órától Novák erik Szeretlek, mint állat című filmje forog majd.

A Narancsligetben található Cseh Tamás emlékszobában a fesztivál ideje alatt kora este filmeket vetítenek Cseh Tamás életéből (indián-kalandok, születésnapi Bárka-koncert, stb.)

[br]

A Katlanban számtalan kiállítást is megrendeznek az öt nap alatt, rengeteg helyszínnel a Narancsligettől Both Miklós ukrán udvarán és a kisharsányi Kovács udvarházon át a Vylylan teraszig, éppen ezért a tárlatok listáját csak linkeljük. Így teszünk az irodalmi és egyéb beszélgetéseket gyűjtő listával, ahol Fodor Tamástól a gameficitaion-on át a Wombo Orchestra mögött álló tagokkal való csevelyig sok mindenről lesz szó.

Egy a lényeg: 5 napig mindenki "nem normálisan" lesz normális.

Forrás: Pécsi STOP