Ajándékokra átlagosan 40 ezret, ételre 27 ezret tervezünk költeni karácsonykor

2021. december 22. 14:27 2021. dec. 22. 14:27

Egy felmérés szerint tízből nyolc ember tervez az idén karácsonyi ajándékot venni vagy készíteni, átlagosan hat főnek, összesen 40 ezer forintért.

Az E.ON Hungária Csoport országos, reprezentatív kutatása elsősorban arra kereste a választ, hogy megjelenik-e a fenntarthatóság, mint szempont a karácsonyi készülődésben, amikor ajándékokat választunk, dekorációt készítünk vagy épp az ünnepi étkezéseket tervezzük – írja az Energia magazin.

A felmérés eredménye szerint a megkérdezettek háromnegyedének kiemelten fontos, hogy hasznos ajándékkal lepje meg szeretteit. A szülők csaknem kétharmada törekszik rá, hogy gyermekét arra tanítsa, olyan ajándékot kérjen, amit tényleg nagyon szeretne, és használni is fog. Ennek az anyagi szempontok mellett az lehet a másik oka, hogy tízből heten gondolják úgy, az emberek rengeteg olyan dolgot vásárolnak karácsonykor, amire igazából nincs is szükségük.

A kutatás eredményei alapján ajándékvásárláskor, a csomagoláskor, a környezetvédelem mint szempont háttérbe szorul. Fenntartható megoldásként viszont egyre népszerűbb az újrahasznosítás egy formája: a válaszadók 30 százaléka olyan ajándékot is tervez az idén, amire neki már nincs szüksége, de jó állapotú és tudja, hogy más örülne neki.

Jellemzően a szűkebb családnak, közeli barátoknak tervezünk ajándékozást, a 18-65 éves lakosság csaknem ötöde pedig jótékonykodásra is gondol a karácsonyi ünnepek idején, és a rászorulóknak is ajándékoz.

Bár a kutatás alapján, idén is szűkebb családi körben ünneplünk, átlagosan öt főt tervezünk otthonunkban vendégül látni karácsonykor. A megkérdezettek fele az ételek mennyiségét nem a vendégek számához szabja: az ünnepi asztalra sokkal több és többféle étel kerül, mint általában. A lakosság kétharmadánál nem telhet el karácsony sütés-főzés nélkül, és a klasszikus ételek mellett, a megkérdezettek 36 százalékánál különleges ételek is helyet kapnak az asztalon.

 

Forrás: E.ON Hungária Csoport