Alföldi Róbert zárja az űrutazást

2022. szeptember 20. 17:13 2022. szept. 20. 17:13

Az Űr - Alternatív kozmoszok című kiállítás szeptember 25-ig látható a Zsolnay Negyed m21 Galériájában. Előző nap finisszázsként Alföldi Róbert tart szubjektív tárlatvezetést.

Alföldi Róbert szubjektív tárlatvezetése lesz a tárlat záróeseménye szeptember 24-én 18:00-kor.  A színész-rendező-színházigazgató régóta elkötelezett gyűjtője és művelője is a képzőművészetnek, személyes nézőpontjain keresztül mutatja be a kiállítást az érdeklődőknek. 

Mindemellett izgalmasnak ígérkeznek a kiállítás élményalapú elemei is: a "passzív ruha" felpróbálásával a résztvevők saját testükön tapasztalhatják meg, mit jelent a 2g nyomás vagy milyen erőt fejthet ki rájuk a gravitáció. Tanúi lehetnek, hogy a napszonda jelei hogyan alakíthatók át hallható és látható jelekké. Továbbá gazdagíthatják nemcsak képzőművészeti, hanem csillagászati ismereteiket is. 

A kiállítás tematikája, az űr, nemcsak az utóbbi 60 évben vonzó, hiszen az égitestek, amelyeket a Földről észlelünk, mindig erőteljesen befolyásolták a gondolkodásunkat, a világképünket, a vallásainkat. Amióta pedig megtörtént az első sikeres űrrepülés és ember járt a Holdon – vagyis bizonyos szempontból elérhetővé vált mindaz, ami addig elsősorban az emberek megfigyeléseire és fantáziájára épült –, különösen érdekesnek mondható ez a téma: legyen az sci-fi irodalom, film, vagy akár képzőművészet. 

Ebben a kiállításban pedig nem csak az űrkorszak kezdetén alkotó nagy nevek munkái láthatók, de olyan kortárs művészeké is, akik alkotói intenciójukban a tudomány és művészet határán járnak. 

Jegyek:

Alföldi Róbert tárlatvezetésére és a kiállítás megtekintésére alkalmi, 3500 Ft-os áron a jegyek szeptember 20-ig elővételben válthatók, ezt követően csak a rendezvény előtt, a helyszínen, a még rendelkezésre álló férőhelyek függvényében!