Aukción a magyar művészettörténet leghíresebb levelezése: kalapács alá kerülnek a híres Csontváry-levelek

2021. november 25. 10:11 2021. nov. 25. 10:11

A magyar művészettörténet egyik leghíresebb levelezése kerül kalapács alá a BÁV-nál, amelyben a fiatal Csontváry Kosztka Tivadar első szárnypróbálgatásai után tanácsot kér a kor ünnepelt festőjétől és kritikusától, Keleti Gusztávtól. A 36 millió forintról induló levelek értékét növeli, hogy a Csontváry-hagyaték megmentőjeként ismert Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből származnak. A művészettörténeti szenzáció mellett az eddigi legnagyobb, több mint 8 karátos briliánsgyűrűre is licitálhatnak, személyesen vagy online, a BÁV december 7-én és 8-án megrendezésre kerülő 78. Művészeti aukcióján.

2021. december 7-én és 8-án, 18 órától rendezi meg a BÁV a 78. Művészeti aukcióját. Az első napon kerül sor a jótékonysági aukcióra, az órák, ékszerek és ezüst műtárgyak árverésére. A második napon kerülnek kalapács alá a Csontváry-levelek, klasszikus és kortárs festmények és a műtárgyak. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A festészettől eltanácsolt Csontváry

A patikussegédként dolgozó Csontváry Kosztka Tivadar 27 évesen vetette papírra első rajzát egy ökrösszekérről. Bár az ekkor felhangzott sugallat: „Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Rafaelnél!” végérvényesen megpecsételte a művész sorsát, rögös út vezetett az ismertségig.  Alig néhány héttel az első szárnypróbálgatásai után tollat ragadott, hogy levélben kérjen segítséget és eszközöket a Mintarajziskola igazgatójától, Keleti Gusztávtól. Nem meglepő, hogy az ünnepelt festő nem volt elragadtatva a mellékelt rajzoktól, szerinte azok „…egy 10-12 éves gyermek első kísérleteinél nem állnak magasabb fokon.” Tanácsok helyett pedig inkább egy helyi rajztanár felkeresését javasolta. Az ifjú nem keseredett el a választól, sőt még elszántabban vágott neki művészeti elképzelései megvalósításához. A levelezés művészettörténeti fontossággal is bír, hiszen annak bizonyítékai, hogy Csontváry misztikus szerepvállalása, festészeti programja már pályája elején kiforrott. A sorai között felfedezhető hit, elszántság teljes mértékeben azonos azzal a legendával, amely a maga útját járó, csak belső logikáját követő művészről kialakult az elmúlt alig több mint 100 éveben.

„…itt állok, még csak 27 éves vagyok s önérzettel mondhatom, hogy jöjjön, aminek jönnie kell, meg nem ijedek azon óriási feladattól, mely vállaimra nehezedni fogna. Egészségem ép, akaratom acélozott, szorgalommal versenyre szállok a hangyával s kitartásban – jól ismerem magam – csalódni szinte nem fogok.” (Részlet Csontváry 1881. február 3-án írt leveléből.)

 

A Csontváry-legenda nem lenne teljes a hagyaték megmentője, Gerlóczy Gedeon nélkül. Ő volt az, aki az erős ponyvaanyagra utazó fuvarosok elől felvásárolta az értéktelennek vélt vásznakat, s a ma már felbecsülhetetlen értéket képviselő 42 darab festményt legendás Galamb utcai lakásában őrizte több mint 50 évig. Élete végéig dolgozott azon, hogy Csontváry elfoglalja méltó helyét a magyar művészettörténet palettáján.  Az ő gyűjteményéből kerül árverésre a mára már a legdrágább magyar festőként számon tartott Csontváry 5 levele és a fennmaradt egy Keleti-válaszlevél piszkozata, 36 millió forintos kikiáltási árral. 

Az aukciós piacon eddig felbukkant alig néhány Csontváry-festmény mind rekord áron kelt el. Emiatt is számít igazi szenzációnak az akár „nulladik” műként is aposztrofálható levelek árverése, amelyek jó eséllyel megdönthetik az autográf papírrégiségek eddigi rekordját, amit 36 millió forinttal egy dedikált Petőfi-kötet tart.

Kalapács alatt a legnagyobb gyémánt

A Csontváry-leveleken kívül is sok érdekességet tartogat a kétnapos esemény, amely egy jótékonysági árveréssel indul. A kortárs ötvösművészek és a BÁV által felajánlott három ékszer és egy ezüst szecessziós gyümölcskínáló bevétele teljes egészében az Ötvös Mesterségtörténeti Múzeum létrehozását szolgálja. 

Nem maradhatnak el idén sem a luxus ékszer- és óramárkák, melyek nemcsak a karácsonyfa alatt, de egy befektetési portfólióban is jól mutatnak. Minden bizonnyal ilyen az ikonikussá vált Rolex GMT-Master II karóra limitált kiadása is, amely 8 millió forinttól várja a liciteket.  Az ékszerkollekció fénypontja a BÁV történetében az eddigi legnagyobb, 8,27 karátos briliánssal ékített gyűrű lesz. Az ékszer különlegessége az a hatalmas halványsárga színű gyémánt, amelyet nyolcszögletű briliáns csiszolása tesz felejthetetlenné. A GIA tanúsítvánnyal is rendelkező kivételes ékszer 18 millió forintról indul az árverésen, s ezzel jó esélye van a jelenlegi ékszerrekord megdöntésére is. A karácsony előtt ajándéknak is népszerű ünnepi asztal ezüst terítékei mellett ugyanezen az estén a gyűjtők licitálhatnak az Esterházy-család asztali teafőzőjére, vagy a Károlyi-család címerével díszített 17. századi erdélyi reneszánsz ezüstpohárra is. 

A festményanyag is bővelkedik nagy nevekben: Kádár Béla leghűségesebb gyűjtője és mecénása, Bedő Rudolf gyűjteményéből származik a 7 millió forintról induló, klasszikus képi elemeket felvonultató Félakt házak között című képe. A festménykollekció legdrágább tétele, 14 millió forintos kikiáltási árral, Batthyány Gyula arisztokrata hölgyről készült olajfestménye lesz.  Az árverés kortárs szekciójában számos szobor mellett megvásárolhatják Aknay János Gravitáció című nagyméretű absztrakt képét, de licitálhatnak Victor Vasarely, illetve fiának, a szintén grafikus Yvaral-nak alkotásaira is. 

A műtárgyak között a Zsolnay-anyagban egy korai, 1878-ban készült, Zsolnay Vilmost ábrázoló hordótól egészen az 1990-es évekig, a Török János által fémjelzett modern Zsolnay kerámiákig találunk kiemelkedő szépségű alkotásokat. Amellett, hogy Zsolnay Teréz saját darabjaira, vagy Zsolnay Júlia, a gyár híres tervezőit megjelenítő dísztáljára is lehet licitálni, a különböző alkotók és korszakok csúcsdarabjai is felvonulnak a kínálatban.

Az aukciós kiállítás november 27. és december 5. között tekinthető meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). Az árverést december 7-8-án rendezik meg a MOM Kulturális Központban, ahol az érdeklődők személyesen és online is licitálhatnak az axioart.com oldalon. Az árverésre vételi és telefonos megbízás is leadható a BÁV Aukciósházban vagy az aukcio@bav.hu email címen. A katalógus a www.bav-art.hu címen tekinthető meg. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Címlapkép: Csontváry Múzeum Pécs