Az első magyar űrhajós lesz a vendége az idei csillagászati hétnek

2020. március 10. 14:03 2020. márc. 10. 14:03

Farkas Bertalan, az első és mindmáig egyetlen magyar űrhajós is előadást tart a Zsolnay Kulturális Negyedbeli csillagászati héten március végén, de az űrkutatásért felelős miniszteri biztos is tiszteletét teszi majd. Emellett igazi dínólábnyomot és egy igazi meteoritot is lehet majd látni.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleménye szerint az idei, március 23-29. között a Zsolnay Kulturális Negyedben rendezett csillagászati héten sok izgalmas program mellett egy igazi nagyágyú is előadást tart majd (részletes program ezen a linken).

Mivel idén volt negyven éve, hogy az első magyar az űrbe repült, a rendezvényen Farkas Bertalan űrrepülő pilóta is részt vesz, az első magyar űrhajóssal a negyed planetáriumának csillagászai, dr. Gyenizse Péter és dr. Nagyváradi László fog beszélgetni.

A másik izgalmas programelem, hogy a csillagászati héten dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, az ELTE tudományos főmunkatársa a magyar űrtevékenység jelenéről és jövőjéről tart előadást, ahol arra is fény derülhet, hogy lesz-e új magyar űrhajós.

"Tavaly elképesztő sikert aratott Dr. Kovács József (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium), aki az Interstellar (Csillagok között) című film tudományos hátteréről beszélt, így az előadó idén visszatér, új témával. Ezúttal a 2015-ös Mentőexpedíció c. filmről lesz szó, kiderül, hogy a filmben látott, vörös bolygón tapasztalt események mennyire állják meg a helyüket a valóságban, és mik a leghasznosabb túlélési tanácsok kezdő marslakóknak. 

Hogyan is beszélgessünk a földönkívüliekkel? – az idegenekkel való kommunikáció valóságalapja a Kapcsolat című filmben címmel tart előadást egy több szempontból is rendhagyó páros: Dr. Nagy Ádám humán kutató és sci-fi őrült, míg Dr. Orosz László fizikus, aki utálja a sci-fit"

- olvasható a közleményben.

A ZSÖK tájékoztatása szerint idén lesz 30 éve, hogy Föld körüli pályára állították a Hubble-űrtávcsövet, ennek rejtelmeibe Frey Sándor, az MTA CSFKI tudományos főmunkatársa avatja be a közönséget.

Az előadásokat planetáriumi előadások és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, valamint igazi kuriózumnak számító gyerekprogramok is lesznek: a kicsik megérinthetnek igazi meteoritot, irányíthatnak robotot, felpróbálhatnak egy űrhajós sisakot, valamint láthatnak dínólábnyomot és mamutfogat is. 

 

Forrás: Pécsi STOP