Bajban a Szabadkikötő – te is segíthetsz megmenteni!

2019. április 13. 09:28 2019. ápr. 13. 09:28

A Szabadkikötő egy közösségi tér, ahova 2015 óta folyamatosan érkeznek Pécs különböző részeiről alkotócsoportok, művészek, a környék falvaiból termelők és termékek, országos és nemzetközi színtérről előadások, produkciók, kicsik, nagyok, családok, kutyusok, éhesek és szomjasak. Most pedig veszélybe került a fennmaradása, de nincs minden veszve – mutatjuk, mi a baj és hogy te hogyan tudsz segíteni.

„Családosok és egyedülállók, gyermekek és felnőttek, alkotók és szórakozni vágyók, baráti társaságok és magányos lelkek, ebédre vagy kis szeretetre éhesek, bozontos kutyák és egyszerű emberek kedvelt helye most gazdaságilag ellehetetlenülhet, mivel a megemelt bérleti díj mellett jelenleg csak korlátozott nyitvatartási időben működhet a közösségi tér” - vázolta röviden a Szabadkikötő stábja, hogy mi is a baj.

A Szabadkikötő jegyzett állomása hazánk kulturális életének, ahogy részese a lokális gazdaságnak, hírnöke az öko- és egészségtudatos gondolkodásnak – mondja az üzemeltető Kulturális Labor Alkotóművészeti Szociális Szövetkezet.

Amiért most bajba került a hely, az röviden az, hogy előbb a kerthelyiség nyitott részének nyitvatartási idejét korlátozta, majd meg is tiltotta a használatát, röviddel ezután pedig később pedig a teljes kikötő nyitva tartását korlátozták. Hogy tovább mélyüljön a gödör a lyukban: a tulajdonos – amely nagy eséllyel a nyitva tartást korlátozó hatósághoz hasonlóan egyébként szintén az önkormányzathoz kötődik – megemelte a bérleti díjat.

Baj van, de nem megoldhatatlan, ebben hisz a Szabadkikötőt fenntartó szövetkezet, amely „ezért támogatói hetet szervez április 15–22. között, hogy vendégeinek és Pécs város polgárainak a figyelmét felhívja a szimpátiára és összefogásra. Támogatásra serkentse mindazokat, akik magukénak érzik a helyet, akik értékelik a hely autentikusságát, s mindenkit, aki bármilyen okból úgy látja, hogy a Szabadkikötő Pécs egyik jelentős színfoltja, s Pécs kevesebb lenne nélküle.”

Szabadkikötő

MALACUNK VAN! (?) A Szabadkikötő egy non-profit alapon működő közösségi tér, melynek gazdasági fenntarthatósága megkérdőjeleződött. Bérleti díjunkat megemelték, nyitvatarthatási időnket éjfélre...

A szövetkezet közleménye szerint a támogatói hét célja egyértelműen az, hogy ez a – hosszútávon a Szabadkikötő fennmaradását ellehetetlenítő – helyzet mindazok látóterébe kerüljön, akik szeretik, élvezik, és mindennapos életük során előszeretettel és bizalommal használják a Szabadkikötő kínálta változatos sokszínűséget.

A támogatói hét programjairól többet olvashatsz a Szabadkikötő Facebook-oldalán, ahol neves pécsi művészek és civilek is elmondják, miért jó, hogy van nekünk ilyen:

https://www.facebook.com/SzabadKikotoPecs/

Forrás: Pécsi STOP