Belvárosi séta, koncert és előadás: ezen a héten sem maradunk szuper pécsi programok nélkül

2021. november 15. 08:34 2021. nov. 15. 08:34

Ezen a héten sem maradunk kulturális programok nélkül Pécsett. Alább mutatjuk, a Zsolnay Örökségkezelő mivel készült ezekre a kissé szürke, borongós napokra.

„Mindenpecsiszobor" – Belvárosi Séta – Kortárs Junior különkiadás
 

Időpont: november 19. 15.00
Helyszín: Indulás: Széchenyi tér - Pécsi Galéria
A Pécsi Galériák Kortárs Junior múzeumpedagógiai program mindenekelőtt a középiskolásokat kívánja a művészetet érteni tudó fiatal felnőtteké „faragni". Elsősorban a kortárs művészetek tolmácsolását tartjuk küldetésünknek, de az épített örökségünket is fontosnak tartjuk megismertetni.


A @mindenpecsiszobor Instagram oldal két fiatal pécsi gimnazista, Rajnai Hanna és Százados Ábel kezdeményezése. Az oldal a pécsi szobrok bemutatására vállalkozott, lelkesedésük töretlen, és az Instagram oldal egyre népszerűbb kortársaik körében és azon túl is. A Kortárs Junior csapata arra vállalkozott, hogy ezt a kezdeményezést élővé varázsolja, és tematikus sétákat indítson útjára.
A túra tervezett hosszúsága és időtartalma: 5 km/másfél óra. A program eső esetén elmarad, az előre megváltott jegyek visszaváltására lehetőség lesz. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Pál Utcai Fiúk

Időpont: november 20. 20.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem
A Pál Utcai Fiúk 1983 nyarán, Szigetszentmiklóson alakult barátokból, iskolatársakból. A zenekar egy szigetszentmiklósi garázsból nőtte ki magát országosan ismert, immáron 38 éve koncertező zenekarrá. Az egykor pénzfeldobással hangszert választó utcai kölyökbandából verbuválódott zenekar 1990-ben adja ki első lemezét, majd 1994-ig folyamatosan jelennek meg az albumok: Ha jön az álom, Bál, A nagy rohanás, Szerelemharc, Szajhák és Partizánok. A PUF ekkor már sztárzenekarként önálló koncertet ad a Budapest Sportcsarnokban.


Tagcseréket követően alábbhagy az évekig tartó lendület és a 90-es évek második felében a zenekar a nagyszínpadról visszatér a klubok félhomályába. A PUF továbbra is aktívan koncertezik, majd alkotó energiákat hozó újabb tagcseréket követően 2000-ben jelenik meg a Ha jön élet című album, amellyel az immáron 18 éves zenekar felnőtté válik.

A húsz éves jubileumot követő egy éves csendes pihenő után a zenekar újra alkotni és koncertezni kezd, mígnem végre 2008-ban 25 éves Pál Utcai Fiúk zenekar friss energiákkal és lendülettel újabb fejezetet nyit történetében a Legelő című nagylemezével. A lendületes, pörgős, ám néhol lírai alkotás méltán emeli magasra ismét a PUF zászlaját. A 2019-es év különösen mozgalmasra sikerült az immár 3. évtizedét élő PUF számára. Az év első felében, KomolyZene címmel, dupla LP-n került kiadásra az 2015-ös szimfonikus koncert hangfelvétele, október elején pedig megjelent a legújabb Pál Utcai Fiúk sorlemez, az Igazán ez minden. Állós koncert!

A nagy erdő, mely tele van homálylyal

OSZIP - Színészképzés Pécs 14. évfolyam előadása
Időpont: november 22. és december 19.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza
Egyszer, hol nem, 1882. április elsején a változás szeleinek zenéi szólalaltak fel, amikor Solymosi Eszter, egy fiatal tizennégy éves keresztény szolgálólány eltűnt Tiszaeszláron. Történt már ilyen eset Hajdu-Nánáson is, ott is elveszett egy gyerek és mit ad Isten, már a zsidókra kezdték ráfogni, hogy ők emésztették el…
Eszláron sem történt ez másként és az összmagyar érzelem hites tulipános ládája seperc alatt megtelt a vérvád vádjának vallomásainak égbekiáltóan érces érzéseivel, hogy mire az ember észbe kapott, már az ármányos eszlári zsidókról beszélt az egész ország, sőt a világ is. Mert a vérvád komoly dolog, nem dobálózunk csak úgy vele: rituális célból ne süssünk már bele keresztény gyermekvért a húsvéti kovásztalan kenyérbe, de nem?
Hát így gondolta ezt bíró, csendbiztos, pandúr, a falusiak apraja-nagyja, sőt, még egy országgyűlési képviselő is. Innen pedig már csak egy bakugrás, hogy szép magyar anyaföldünk búkoszorúzta tarlóin szárba szökkenjék az Országos Antiszemita Párt termékeny magva…De ne szaladjunk ennyire előre! A tárgyalást ezennel megnyitjuk! A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!