Bogányi-zongora: üzembe helyezésre költik a közadakozásból befolyt pénzt

2017. március 23. 15:06 2017. márc. 23. 15:06

A közadakozás nem vész el, csak átalakul: az üzembe helyezésre fordítja a városháza a Bogányi-zongorára befolyt 2,3 millió forintot. Eredetileg arra gyűjtötték 2015 eleje óta, hogy abból vegyék meg a "csodazongorát", de végül az állam adott egyet Pécsnek.

Még 2015 elején írt ki közadakozást a Bogányi-zongora megvétele miatt a pécsi önkormányzat, ám 2016 februárjában a vágyott 65 millió forint helyett csak 2,3 millió forint gyűlt össze.

A zongora kérdése feledésbe is merült egészen az előző napokig, amikor a kormány bejelentette, megvásárolt 10 ilyen hangszert, és abból egyet Pécsnek adományoz.

Mivel az áhított zongora így ingyen, az adófizetők pénzéből kerül Pécsre, megkérdeztük a városházát, mi lesz a közadakozásból befolyt összeggel: visszaadják az adakozóknak, vagy másra használják föl?

Őri László fideszes alpolgármester a következő választ adta megkeresésünkre:

"A kormányzat és az EMMI azirányú döntésében, hogy a pécsi Kodály Központban is elhelyeznek egy zongorát igen nagy szerepe volt annak a ténynek, hogy városunkban már a hangszer bemutatása után közadakozást kezdeményezett az önkormányzat.

A közadakozásból összesen 2 312 200 forint érkezett be.

A zongora ellenértékét fedezi a kormányzat, annak pécsi üzembe helyezésének és a Kodály Központban való elhelyezésének költségeit a befolyt összegből kívánjuk fedezni a célnak megfelelően."