Bognár Szilvia alpolgármester: Pécs és a POSZT elválaszthatatlanok

2019. november 26. 14:04 2019. nov. 26. 14:04

Bognár Szilvia kultúráért felelős alpolgármester tárgyalásokat kezdeményez a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társasággal a színházi találkozó Pécsen maradásáról. Hétfőn ugyanis a Magyar Teátrumi Társaság vezetője arról nyilatkozott, hogy újra vándorfesztivállá kellene szervezni a Pécsen 19 éves hagyománnyal bíró találkozót.

Mint ismert, hétfőn jelentette be a Magyar Teátrumi Társaság vezetője, hogy vándorfesztivállá kellene alakítani a Pécsen amúgy 19 éve helyet foglaló Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT). 

Vidnyánszky Attila rendező szerint olyan sok szép új színházépület van országszerte, amiket a vándorrá váló találkozóval be lehetne mutatni. 

A Nemzeti Színház vezetője már ki is találta az új találkozó helyszíneit - bár döntés még nem született az új formáról -, az MTI híre szerint először Kaposvár, később Szolnok, Veszprém és Debrecen rendezhetné meg a találkozót. (A kaposvári Csiky Gergely Színház - amelyet egy helyettes államtitkár vezet - felújítása egy év csúszással pár hete ért véget - nem éppen hiba nélkül -, Debrecenben Vidnyánszky volt sokáig a színházigazgató, Veszprém pedig 2023-ban lesz Európa egyik kulturális fővárosa - a szerk.)

A Magyar Teátrumi Társaságnak a Magyar Színházi Társaság egyébiránt felajánlotta a POSZT-ot szervező cégben lévő tulajdonrészét, amely az átvételről még az MTT nem döntött. (Az MSZT az idei találkozó után jelentette be kilépését a cégből, valamint a tulajdonrész felajánlását. Az idei találkozó előtt derült ki ugyanis, hogy a 2018 októberében a POSZT-ot szervező cég körüli furcsaságokról írt cikkünk nyomán indított önkormányzati vizsgálat is súlyos hiányosságokat tárt fel. Az MSZT az idei találkozó után nem sokkal azt is bejelentette, hogy új találkozó indítását tervezik.)

A hétfői hírek nyomán több kérdést is küldött lapunk a pécsi önkormányzatnak. Többek között arra kérdeztünk rá, hogy tervezi-e az önkormányzat, hogy akár egyedül, a két színházi társaság nélkül is megrendeznék-e a jövő évi, 20. POSZT-ot (ugyanis Pécs önkormányzata a ZSÖK Nkft-n keresztül többségi tulajdonosa még mindig a találkozót szervező cégnek). Arra is rákérdeztünk, hogy várható-e személyi jellegű változás a POSZT-ot szervező cégnél a történtek hatására.

Kérdéseinkre Bognár Szilvia kultúráért felelős alpolgármester válaszolt:

„A POSZT-ban a P betű Pécset jelenti, a fesztivál a városhoz tartozik, véleményem szerint elválaszthatatlanok.

Annak érdekében, hogy ez így is maradjon haladéktalanul tárgyalásokat fogunk kezdeményezni Vidnyánszky Attilával. Arról, hogy szükség lesz-e a két színházi társaság nélkül gondolkodni bármiféle folytatásban, ezek nélkül a tárgyalások nélkül korai és felesleges lenne bármit mondani.”

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP