Borkóstoló, kiállítás, színház - Elképesztő programkavalkád várja a jövő héten is a pécsieket

2022. április 29. 21:05 2022. ápr. 29. 21:05

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. május 2–9. közötti kiemelt programjait alább mutatjuk:

The Secondly – Fórizs Fanni (PTE MK) kiállítása
Időpont: május 3–18. Kiállításmegnyitó: május 3. 17.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – Kemence Galéria
„A The Secondly alapgondolatát fogalmi játék adja. A ’második’ kifejezést az újrahasznosítás definíciójával kapcsoltam össze. Képzőművészeti kutatásom során a festészet és a plasztikai műfajok határainak feloldása érdekel. Hogyan lehet kilépni a hagyományos keret-vászon rendszeréből? Illetve a festészetben megszerzett tapasztalatokkal hogyan lehet belépni a plaszticitás, az objekt valamint az installáció műfajába?
A projekt ötlete különböző anyagkísérletekből fakad. Az alkotás során változatos hordozókat kerestem, leginkább az építőiparban használt anyagokat. A hordozók sérülékenysége miatt különböző általam már korábban használt matériákkal (papírnyomatok, vászon, textil) vontam be, új jelentésréteget adva ezzel. A műtárgyat az alkotás során folyamatosan átalakítom, illetve új kontextusban helyezem. Megteremtve ezzel egy állandóan változó metamorfózist.”

A tehetségtől a talentumig III. rész
Talentuning – Irodalomtanulás: szenvedély vagy szenvedés?
Időpont: május 5.  18.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza
Horváth Viktor Európai Unió Irodalmi Díjas író, műfordító előadása.
Horváth Viktor előadása arról, hogy az irodalomtanítás leglényegesebb pontja megtanítani a gyermekeket arra, hogy miért jó írni, hogy az írást bárki használhatja a saját élete, vagy akár a világ jobbítására. Engedjük nekik művelni – úgy, ahogy rajzórán rajzolhatnak, énekórán énekelhetnek, testnevelés órán focizhatnak. Tanítsunk nekik szakismereteket a saját alkotásaikkal.

Pécs Város Bora választás és borkóstoló
Időpont: május 6. 16.00–19.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem
Pécs Városa 2022-ben újra meghirdeti a Pécs Város Bora választást!
A Mecsek déli lejtőin elterülő borvidék különlegesen jó adottságokkal bír és évezredes hagyományai vannak. Sajátos mediterrán mikroklíma, gazdag és változatos tájkép, bővelkedő historikus háttérrel. A napsütötte déli lejtőkön termő szőlő, füge és gránátalma is jelzi, milyen kivételesen szerencsés és gazdag ez a vidék. E gazdagság sokakat vonz, a bor ezek mellé szinte ráadás.
Pécs Városa 2022-ben újra meghirdeti a Pécs Város Bora választást, ahol május 6-án délután 15:00 és 19:00 óra között az E78-ban akár 40 fajta bort is kóstolhatsz és leadhatod szavazatodat a nevezett borokra és megismerheted a Pécsi Borvidék borászait!

Zsolnay Színház* Pintér Béla és Társulata: Marshal Fifty-Six
Időpont: május 9. 19.00
Helyszín: Kodály Központ
„Ezt a munkámat egykori mesteremnek, Somogyi Istvánnak ajánlom, aki 1986 őszén felvett engem a Tanulmány, későbbi Arvisura Színházba, és ezzel 180 fokos fordulatot vett az életem, hála Neked ezért, István!
Részt vehettem többek között az általa rendezett Szentivánéji álom és A Mester és Margarita című előadásokban, mindkét mű nagy hatással volt a későbbi munkáimra, így erre a mostanira is.
Hála továbbá Babnig Gézánénak, Aranka néninek, aki 1986-ban minden kedden és csütörtökön egy órával előbb elengedett a Bőripari Szakközépiskola tanműhelyi gyakorlatairól, hogy részt vehessek a Tanulmány Színház próbáin, mondván, „Menj csak, fiam, keress magadnak olyan hivatást, amelyben valóban örömöd leled, és örömet tudsz okozni másoknak is.” – Pintér Béla

Címlapkép: Zsolnay negyed, Wikipédia