Budapesten mutatkozik be a ZSÖK Galéria Divíziója

2020. február 28. 11:42 2020. feb. 28. 11:42

 A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft. (ZsÖK) januárban megalakult Galéria Divíziója csütörtökön mutatkozott be Budapesten, a Fuga - Budapesti Építészeti Központban. A célok között új projektek létrehozása, nemzetközi kapcsolatok kiépítése és markáns arculat kialakítása is szerepel; terveznek tárlatokat az 1980-as évek underground művészetének bemutatására, valamint kortárs művészeknek is.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Pécs kulturális szektorában kiemelten fontos terület a képzőművészet, amely hosszú évtizedeken át hazai és nemzetközi szinten is ismertté tette a várost. A város vezetése teljes mértékben támogatja a Galéria Divízió célját, többek között azért is, hogy a kortárs pécsi képzőművészet a magyarországi és nemzetközi téren is branddé váljon és Pécs újra felkerüljön az ország és Európa művészeti térképére.  

Évtizedes eredményekkel rendelkezik a városban folyó intenzív képzőművészeti tevékenység, az elmúlt időszakban azonban volt egy megtorpanás, ami miatt indokolttá vált a ZsÖK keretein belüli divízió létrehozása. Mint mondta, a város vezetése hisz abban, hogy a kultúrafejlesztés alapja lehet a jó gazdaságfejlesztésnek, a képzőművészetet idegenforgalmi, turisztikai vonzerőnek is szánják.

Fekete Valéria, a ZsÖK vizuális művészeti vezetője hangsúlyozta: a ZsÖK kezelésében négy kiállítóhely (m21 Galéria, Pécsi Galéria, Martyn Ferenc Galéria, Kemence Galéria) működik. Céljuk, hogy mindegyik kiállítóhely más-más karaktert kapjon, különféle célcsoportokat szólítson meg és különféle szerepeket töltsön be a városi és a hazai képzőművészeti életben. A kiállítóhelyek közül kiemelkedik a 2010-ben létrejött Zsolnay negyedben található m21 Galéria, amely 1200 négyzetméter területen működik, európai szintű, korszerű galéria. Az m21 Galéria és a Széchenyi téren található, több mint 40 éve működő Pécsi Galériában a tárlatok mellett gyerekeknek és fiataloknak szóló programokat, művészetpedagógia foglalkozásokat is rendeznek majd.
 

Kiemelte, hogy a célok megvalósításában közreműködnek az m21 Galéria nemrég felkért tanácsadói, Kozma Zsolt független kurátor, az Inda Galéria művészeti vezetője és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményének főosztályvezetője.

Kozma Zsolt elmondta, hogy óriási lehetőségnek tartja ezt a felkérést, az ő feladatai között szerepel a nemzetközi kapcsolatok és csereprogramok kialakítása. "Olyan nemzetközi művészeket szeretnénk meghívni, akiknek a jelenléte nemzetközi szinten is pozícionálja az m21 Galériát" - mondta, hozzátéve: a nemzetközi csereprogram keretében pedig magyar művészek is bemutatkozhatnak külföldi helyszíneken.

Petrányi Zsolt egyedülállónak nevezte Magyarországon ezt a fajta együttműködést, külföldön a tanácsadók felkérése már bevett gyakorlatnak számít. Az m21 Galéria európai léptékkel is olyan esztétikai és építészeti adottságokkal rendelkezik, amelyek maximálisan megfelelnek nagyobb külföldi és magángyűjtemények bemutatására - tette hozzá.

Fekete Valéria, a ZsÖK vizuális művészeti vezetője arról beszélt, hogy már dolgoznak a 2021-es program kialakításán, amelynek egyik kiemelt eseménye lesz az 1980-as évek underground művészetét bemutató kiállítás. Az idén  rendezik meg a magyar űrutazás 40. évfordulója alkalmából a Magyar az űrben munkacímet viselő tárlatot június végén.

A Széchenyi téren található Pécsi Galériában a jövő évben lesz látható a francia street art művész, L'Atlas kiállítása, valamint a budapesti Deák17 Galéria a gördeszkakultúra történetét, pécsi jelenét és múltját bemutató Az utca nem játszótér című tárlata. Idén április közepétől lesz látható Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szőllősi Géza Test ördöge című közös kiállítása - sorolta a programokat a művészeti vezető.

Forrás: MTI