Csak egy telefon kell, és decembertől be lehet járni az ókori Sopianae városát

2019. november 29. 13:50 2019. nov. 29. 13:50

Telefonos applikáció segítségével lehet decembertől bejárni az ókori Pécset, 3D-ben elvenednek meg a római kori épületek és emlékek. 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleménye szerint újabb telefonra letölthető applikációt fejlesztett ki a ZSÖK szakértői csapata az uniós támogatásból működő COSME program keretében. A római császsárság területét - és egyben a régió borútjait is - bemutató nemzetközi projekthez a ZSÖK tavaly csatlakozott.

A SDITOROMAN projekt Sopianae Roman Walk (azaz: római séta Sopianae-ban) nevű alkalmazása idén decembertől ingyenesen lesz elérhető magyar és angol nyelven Android-, valamint IOS-rendszerű készülékeken. 

Nevezetes pontok - Fotó: ZSÖK

A ZSÖK közleménye szerint bár már régóta létezik a ZSÖK Visitor Guide applikáció, ez az új app nemcsak a világörökségi helyszíneket és a Zsolnay Negyedet mutatja be, hanem városszerte 23 épületet ismertet a régmúlt római kori világból, bazilikától kezdve a lakóházon át a temetőkig. 

Lehet választani - Fotó: ZSÖK

"Az épületeket külön-külön is fel lehet keresni, de három sétaútvonalat is összeállítottak a szakemberek: egyet a római város területén, egyet a temetőben, míg a leghosszabb a teljes, 23 állomásból álló útvonalat járja végig. 

A Jókai utca - Rákóczi út körzetében volt a római városmag - Fotó: ZSÖK

A GPS-navigációval és térképpel operáló rendszer elviszi a látogatót a megfelelő épület helyére, ahol – pl. a Kossuth téren – el tudja olvasni, meg tudja hallgatni, milyen római épület állt ott valaha, mi több: egy felugró, 3D-s, forgatható ábra segítségével láthatja is, hogy miről van szó, hogyan nézett ki a korabeli épület"

- áll a közleményben.

Ilyen épület is állt egykor Sopianae területén - Fotó ZSÖK

 

 
Forrás: Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil