Drágán épült közpénzből, gyorsan lepusztult

2021. június 18. 11:47 2021. jún. 18. 11:47

Alig 15 év alatt tönkrement az 1,2 milliárdba került siófoki Galerius fürdő. A szakértői jelentés szerint a beépített anyagok családi ház szigetelésére voltak csak alkalmasak.

– Rothad, pállik, roskad, rozsdásodik: ez megint sokba fog kerülni a siófokiaknak – mondta a Népszavának Lengyel Róbert, a balatoni város ellenzéki polgármestere az idén 15 éves Galerius fürdőről.

A létesítményt 2006-ban az akkori fideszes városvezetés, mint Siófok új, turistacsalogató látványosságát avatta fel, ám alig másfél évtized alatt az épület olyannyira leromlott, hogy a belső fürdőteret már nem is lehet használni.  Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

A jelenlegi városvezetés által felkért szakértői vélemények szerint az épület szellőzési rendszerének terve és kivitelezése sem felelt meg az előírásoknak, a megfelelő szellőzés híján a gépészeti berendezéseket a vegyi anyagokkal terhelt, páradús levegő kikezdte, vagy már teljesen tönkre is tette.

– Anno kimaradt a tervekből, hogy a fokozott pára- és egyéb terhelésnek kitett fürdő tetőszigetelését milyen anyagokból kell megcsinálni – magyarázta Lengyel Róbert. – A tető és álmennyezet közötti, silány alapanyagokból elkészített szigetelés mára teljesen szétrohadt, és csak úgy javítható, ha kívülről az egész tetőszerkezetet megbontjuk. Az az anyag, amit oda beépítettek és nyilván gondosan el is takartak, egy családi ház szigetelésére még tán alkalmas lenne, de egy fürdő esetében csak hitvány, olcsó férc.

A nevét Galerius római császárról kapó, az aulában pompeji freskóreprodukciókkal dekorált, eredendően hét-, ma már tízmedencés létesítményt 1,2 milliárd forintból építtette a város egyik cége 890 milliós bankhitelből, 110 milliós megyei önkormányzati és állami támogatásból, a Strabag kivitelezésében. Néhány évvel az átadás után már sorra jöttek elő különféle kivitelezési hibák.

Siófok 2014 előtt húsz évig regnáló, fideszes polgármestere, Balázs Árpád nem válaszolt a lapnak a fürdővel kapcsolatos kérdéseire. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

Forrás: Népszava / Pécsi Stop