Egyetlen forintnyi támogatást sem kapott az NKA-tól a Jelenkor

2019. július 9. 13:47 2019. júl. 9. 13:47

Ilyen még sosem fordult elő a 61 éves lappal. Az igényelt 6 millió forintos támogatásból fizették volna ki az online rész szerzőit és az oldalszerkesztőket.

Az Átlátszó írta meg, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által a napokban kiadott, az NKA alá tartozó Szépirodalom Kollégiuma által jegyzett támogatási listára nem került fel a pécsi székhelyű, 61 éve fennálló Jelenkor című lap.

Ágoston Zoltán, a lap főszerkesztője - aki egyébként alapító tagja a Mellár Tamás vezette Mindenki Pécsért Mozgalomnak - az Átlátszónak elmondta, tanácstalanul állnak a döntés előtt.

Mint kifejtette, "megrázó volt számukra, amikor értesültek arról, hogy az állam nem támogatja a Jelenkor Online működését. Olyan már előfordult, hogy csak az igényelt összeg egy részét vagy töredékét kapták meg, de olyan még soha, hogy egyáltalán ne találják őket támogatásra érdemesnek. Nem értik, miért döntött így a kuratórium, hiszen a működésükkel semmi probléma nincs, önálló tartalmakat gyártanak külön a nyomtatott és az online felületre, és még a népszerűségük sem csökkent."

A cikk szerint a Jelenkor online része 6 millió forintra adott be pályáatot, a pénzből többek közt a fiatal szerzőket honorálták volna, de az oldalt szerkesztőket is ebből fizették volna. "Korábban három és fél millió forintot kaptak – már ebből is rengeteg – főképp fiatal – szerző alkalmanként 10-20 ezer forintos honoráriumot is állni tudnák. Így viszont nem tudják, hogyan tovább, hiszen a kuratórium nem köteles megindokolni a döntését, és hivatalos úton fellebbezésre sincs lehetőség"

- olvasható a cikkben.

Az Átlátszó szerint ugyanakkor az egyik kollégiumi állandó tag lapja 12 millió forintot kapott. (Ilyen esetekben, mikor a kollégium egyik tagja érintett, akkor ő nem szavaz, hanem a többi kollégiumi tag voksol, és minősített eredménnyel születik meg a döntés.)

Forrás: Pécsi STOP/Átlátszó