Eldőlt: a kulturális államtitkár dönthet egyedül a színházi és egyéb támogatásokról

2019. január 24. 14:42 2019. jan. 24. 14:42

A csütörtöki Kormányinfón derült ki, hogy a januárral eltörölt, kulturális intézményeknek, színházaknak, múzeumoknak igénybe vehető társasági adókedvezmény helyett érkező központi költségvetési támogatásról egy személyben Fekete Péter kulturális államtitkár dönthet majd. Vagyis a pécsi intézmények támogatásáról is Feketénél lesz a döntés joga.

A 168 óra cikke szerint a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre kitért a januárral megszüntetett kulturális tao utáni új pénzosztási szisztémára.

Az eddigi rendszer lényege az volt, hogy az előadó-művészeti és kulturális szervezetek az adott évi jegybevételük 80 százalékáig kérhettek cégektől társasági adó-felajánlásokat a következő évben. A társasági adó közpénz, ám nem az államkasszába folyt be, hanem közvetlenül a kultúrába (és a sportba), így az erről szóló törvény számos jogi kiskapuja mellett (ami miatt mindkét területen elég nagy visszaélésekre derült fény) is egy viszonylag jól tervezhető és a kormánytól független bevételi forrást eredményezett.

A lap cikke szerint "Gulyás elmondta, a kulturális tao megszüntetése és az új színháztámogatási rendszer miatt Tarlós István kemény kritikával illette az átalakítási terveket, mert ragaszkodik hozzá, hogy a fővárosi fenntartású színházak több pénzt kapjanak. A miniszter szerint Fekete Péter, az Emmi kulturális államtitkár felel majd egy személyben a 37 milliárd forintos színháztámogatási keret, mintegy 37 milliárd forint szétosztásáért. Gulyás szerint a tárca és Fekete Péter fogja megvizsgálni, indokolt-e a fővárosi fenntartású színházakon kívül támogatni például a magántársulatokat is a jelenlegi rendszerben."

Vagyis: egy politikai kinevezett dönthet egy személyben a 37 milliárdos keretről, amik eddig a kormányt megkerülve folytak be a színházakhoz és más kulturális intézményekhez. Erre a pénzre pedig pécsi intézmények is jelentkezni fognak szép számmal, mivel sokuk használta ki a tao-támogatás nyújtotta lehetőségeket.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke szerdán egy Pécsett tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy információ szerint egy bizottság oszthatja el majd a pénzt - de ez nem lenne jó megoldás (főleg, hogy ezt az elképzelést az élet felülírta). Hiller arról beszélt, a színházaknál (független, kőszínház, táncszínház, stb.), könnyű- és komolyzenei koncerteknél, valamint múzeumoknál (és állandó kiállításoknál) a jegyek áfakulcsát kellene egységesen 5 százalékra lecsökkenteni, szerinte ez lenne a járhatóbb út.