Elhunyt El Risitas, a paródiákban szereplő spanyol humorista

2021. április 29. 09:25 2021. ápr. 29. 09:25

Szerda délután hosszan tartó betegség után, 65 éves korában meghalt Juan Joya Borja, másnéven El Risitas- írja a Telex.hu, az ABC de Sevilla cikke nyomán.

A spanyol humorista tavaly szeptember óta volt kórházban, az egyik lábát amputálni kellett a betegsége miatt- írja a spanyol lap.

A sevillai El Risitas élete sokszínű volt. Dolgozott konyhai kisegítőként, majd építkezéseken. A tévés karrierje 2000-en kezdett el felfutni, miután elkezdték különféle beszélgetős műsorokba hívni. A humorista leginkább a védjegyévé vált nevetésével hívta fel magára a figyelmet, ezért kapta a Risitas nevet, ami magyarul azt jelenti, hogy A Röhögő. Joya 2005-ben szerepelt a Torrente 3-ban.

A videó, amiról világszerte ismert lett még 2007-ben készült, amikor egy tévéműsorban azt mesélte el, hogy még konyhai dolgozóként úgy próbált meg elmosogatni egy rakás koszos serpenyőt, hogy a tengerparton hagyja, hogy a víz tisztárra mossa azokat. Mire reggel ment volna értük, elvitte a víz az összes serpenyőt. A műsor részlet, akkor lett igazán híres, amikor elkezdték a Youtube-on feliratozni a történetet.

Magyarországon akkor lett ismert, amikor a 2013-as, 3-0-val végződő román-magyar világbajnoki selejtező után készült belőle egy emlékezetes paródia.

A spanyol humorista még el is látogatott a hazánkba 2016-ban, amikor a Trollfoci meghívta őt. El Risitas megkapta Zombori Sándor szakkommentátor nyomán a Francesco Zombori nevet, és rendre feltűnt a magyar válogatott meccsei után.

Risitas természetesen a Szájer-ügyről is megemlékezett egy videóban:

Forrás: Telex.hu