Elképesztő dobással ünnepli jubileumát a 60 éves Pécsi Balett

2021. október 15. 11:39 2021. okt. 15. 11:39

A XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón a Trezor Rendezvényházban mutatták be a Pécsi Balett 60 című kiadványt. A Pécsi Balett jelenlegi táncművészei szokatlan, olykor meghökkentő pózokban, különleges beállításokban láthatóak a képeken. A cél az volt, hogy a tánc-, a divat-, a portré- és a művészi fotózás jellemzői egyszerre, egymást kiegészítve és erősítve jelenjenek meg a fényképeken.

A tánc a pillanat művészete. A kiadvány – amellett, hogy röviden megemlékezik az előző korszakokról – a jelen pillanatot, a 60. év táncművészeit örökíti meg a mai kor kívánalmainak megfelelő dinamikus, progresszív fotókon. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Egy kiadvány önmagában is kommunikációs eszköz. Ötletgazdaként Vincze Balázs művészeti vezető szándéka az volt, hogy egy olyan magas esztétikumú album készüljön, mely már a kézbevételkor is lenyűgöz és a lapozgatással csak fokozódik a hatása. Az ötletgazdag grafikai és nyomdatechnikai megoldásokkal megvalósított kiadvány egyszerre ünnepli a táncművészetet, a táncos mozdulat, a test szépségét és élteti a Pécsi Balettet. 

Ez is érdekelhet: 68 éves lett Parti Nagy Lajos - a pécsi Jelenkor folyóirat korábbi szerkesztője

A Pécsi Balett 60 c. könyv tehetséges pécsi alkotók együttműködésében készült el. A kreatív csapatot a társulat szólistájából lett kommunikációs munkatárs, Vincze Brigitta fogta össze projektvezetőként.  Borbás Betti fantasztikus atmoszférájú fotóit Rajnai Richárd izgalmasan elegáns, rendkívül invenciózus grafikai ötleteivel szerkesztette organikus egységgé. A táncművészek Kozarics Viktor lenyűgöző szépségű ruháit viselték, a hajakat Forró Édua, a sminkeket ugyancsak Vincze Brigitta készítette. A nyomtatást Kecskés Péter irányította, a könyvet a pécsi Duplex-Rota nyomtatta. Felelős kiadó: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, ügyvezető.

Exkluzív kiadványt jelentetett meg jubileuma alkalmából a 60 éves Pécsi BalettKépfelirat

 

„Azt gondolom, sikerült egy olyan kincset megalkotnunk kreatív alkotótársaimmal, amit, ha bárki a kezébe vesz, bizonyosan kíváncsi lesz a Pécsi Balettre, az előadásainkra, a táncosainkra… Titkon azt remélem, hogy sok fiatalra inspirációként hatnak majd a képek és a táncművész pályát választják. A tehetségeket tárt karokkal várjuk a társulatunkba.”- mondta el Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, ötletgazda.

A képeket a Pécsi Balett közösségi oldalain folyamatosan közzéteszi, a kiadvány a Zsolnay Kulturális Negyed Infopontjain személyesen megvásárolható. 

A Pécsi Balett 60 c. kiadvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: Pécsi Balett

Fotó: Borbás Betti