Elképesztő elismerésben részesült a Pécsi Balett táncosa

2022. augusztus 20. 08:25 2022. aug. 20. 08:25

2022. augusztus 19-én Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára és Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából állami elismeréseket adott át pénteken a Pesti Vigadóban.

KONCZ PÉTER, a Pécsi Balett magántácosa, kiemelkedő karakterformáló képességgel és tánctechnikai tudással, valamint pozitív csoportépítő hozzáállással végzett előadó-művészeti tevékenysége elismeréseként MAGYAR EZÜST ÉRDEMKERESZT KITÜNTETÉST (polgári tagozat) kitüntetésben részesült.

Koncz Péter Kecskeméten született 1987-ben. 2008-ban szerzett színházi táncos szakképesítést a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában, ahol balettmestere Kovács Zsuzsanna volt. 2007-ben ösztöndíjasként csatlakozott a Pécsi Baletthez. A következő évben tánckari tag lett, 2012-ben pedig magántáncosi címet kapott. A társulat meghatározó, kiemelkedő tehetségű tagjaként az elmúlt másfél évtized valamennyi produkciójában, szinte csak cím- és főszerepeket táncolt. Számos kiemelkedő alakítás fűződik nevéhez: Otello, Albert herceg, Mefisztó, Mandarin, Escamillo, Bromden, Baptista, Lőrinc barát stb. A társulathoz érkező külföldi és magyar vendégkoreográfusok mind jelentős, ill. főszerepeket osztottak rá, így: Raza Hammadi, Leo Mujic, Cameron McMillan, Bozsik Yvette, Zachár Lóránd és Földi Béla.

A hazai táncszakma 2013-ban és 2020-ban is Az évad legjobb férfi táncművészének választotta.

Különleges megjelenése, speciális technikai tudása, előadóművészi képessége kiemelkedő. Fizikai teherbírása példátlan, színészi képessége, karakterformálása teljesen egyéni. A táncművészi feladatok mellett, kiemelkedő karakterábrázoló tehetségének köszönhetően a Pécsi Nemzeti Színház zenés és prózai produkcióiban is kapott szerepet. A Pécsi Balett az egyetemes színház nyelvén beszélő balettegyüttes, ezért Koncz Péter emblematikus táncosa a társulatnak. Megbízható, pozitív, fáradhatatlan és segítőkész munkatárs és partner ebben a gyönyörű, de nehéz szakmában. A tánc mindenképpen csoportos művészet, és egy ilyen személyiség – aki technikailag és művészileg egyaránt egyenletesen magas színvonalon képes működni – komoly ikon és összetartó erő.

Koncz Pétert a 2022/23-as évadban a Zorba címszerepében és a Lúdas Matyi Döbrögijeként láthatja a Pécsi Balett közönsége.