Elkezdődött a négynapos Bőköz Fesztivál az Ormánságban

2021. augusztus 27. 21:19 2021. aug. 27. 21:19

Elkezdődött pénteken a Dél-Baranyában található Ormánság négy községében, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben megrendezett négynapos összművészeti esemény, a Bőköz fesztivál.

 Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a rendezvény megnyitóján azt mondta: az Ormánság hagyományokban rendkívül gazdag, jelentős tradíciói pedig - köszönhetően a hatodik éve zajló fesztiválnak - ismét élni kezdenek. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!      

"Mióta megteremtetett az ember, mindig igyekezett az érzéseit, a vágyait lerajzolni, színekkel ábrázolni, teret formálni belőlük, elmondani, leírni, zenébe, ritmusokba önteni és kifejezni a természethez, társaihoz való viszonyulást, egyszóval megélni a minőségi emberi életet" - fogalmazott a tárcavezető.

Kapcsolódó: Bőköz Fesztivál hatodszor Harminckét helyszín, száz program – Rúzsa Magdi Szaporcán koncertezik

Jár a testnek a pihenés és a megnyugvás azokon az ünnepi alkalmakon, "amikor együtt vagyunk, ápoljuk tradícióinkat, családunkat, barátainkkal tartjuk a kapcsolatainkat és építjük a nemzetünket. Így áll össze a négy faluból, az itt élő lelkes emberekből egy kiváló program" - hívta fel a figyelmet.

Pataki András fesztiváligazgató arról beszélt, hogy most már egész évben keresik a lehetőségeket, hogy olyan programok legyenek az Ormánságban, amelyek a térség felemelkedését szolgálják. A négy falu és környéke kulturális tekintetben nem számít leszakadó tájegységnek, hiszen pezseg a művészeti élet - utalt az igazgató az elmúlt időszak térségben zajló kulturális mintaprogramja keretében megvalósuló rendezvényekre.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő, kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos úgy vélte: a magyar vidék, így az Ormánság is őrzi hagyományaiban a Trianon előtti nemzeti összetartozást, az itt élő emberek lelkében lévő kincsek pedig bemutatást igényelnek.

Mindebben a kormányzat is segítséget nyújtott, és mára kijelenthető, hogy az elmúlt esztendők munkája eredményes volt, hiszen a Bőköz Fesztivál jelentősen hozzájárult a térségben jelen lévő művészeti és tájra jellemző egyéb értékek bemutatásához - tette hozzá.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője hangoztatta, hogy a fesztiválnak köszönhetően sokak számára vált egyértelművé, hogy érdemes a térségbe látogatni az ország bármelyik szegletéből, hiszen a helyi természeti és kulturális értékek komoly vonzerővel bírnak.

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte: az Ormánságban jelen vannak azok a kincsek, amelyek a magyarságot jellemzik, az ide érkezők pedig nemcsak a térség, de egész Baranya fejlődését, növekvő népszerűségét szolgálják, segítségével Baranya a korábbiaknál erőteljesebben van jelen az ország turisztikai térképén.

Az országos kulturális, közművelődési, turisztikai térségfejlesztő Andrásfalvy Bertalan-mintaprogram részeként augusztus 26. és 29. megvalósuló eseményen Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi több mint harminc helyszínén mintegy száz összművészeti programmal, többek között koncertekkel, színházi előadásokkal, országos kovácstalálkozóval és Roma-udvarral várják az érdeklődőket. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!      

A Bőköz Fesztivál részletes programja a www.bokozfesztival.hu weboldalon érhető el.